Radar

Här är bästa kommunerna för cykelburna

Över 25 000 cyklister har svarat på frågor om hur det är att cykla i sin kommun.

25 000 cyklister har sagt sitt – Linköping, Karlstad och Vänersborg är Sveriges bästa kommuner för cykelburna. Det visar Cykelfrämjandets nyligen utförda nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern.

Ordförande för Cykelfrämjandet, Per Hasselberg, menar att resultatet från Cyklistvelometern är ett värdefullt verktyg för alla som vill möjliggöra för fler att cykla:

– Klimaträttsutredningen, FN och IPCC har alla lyft fram behovet av att satsa på ökad cykling. Då är det helt nödvändigt att cyklisternas eget perspektiv kommer fram, säger han i ett pressmeddelande.

Över 25 000 personer som cyklar har svarat på frågor om hur det är att cykla i sin kommun. Av Sveriges 290 kommuner finns 115 av dem representerade i undersökningen.

Linköping är den kommun som hamnar på första plats bland landets större kommuner. Karlstad får för tredje gången i rad bäst betyg bland de mellanstora och Vänersborg kniper guldet bland de små kommunerna.

"Satsningar belönas"

– Årets undersökning visar att alla kommuner har sina styrkor och brister när det kommer till förutsättningar för invånarna att välja cykeln. De tre vinnarkommunerna utgör ett bevis på att höga ambitioner och riktade satsningar belönas i form av nöjdare cyklister. Att fler väljer cykeln över andra transportmedel vinner både kommunerna och deras invånare på, säger Per Hasselberg.

Genomgående bland resultaten i Cyklistvelometern är att cyklister i större kommuner är mer nöjda med förutsättningarna för att kunna använda cykel än i mindre kommuner. Endast 48 procent av cyklisterna i de mindre kommunerna skulle rekommendera andra att cykla i sin kommun, medan motsvarande siffra i större kommuner ligger på 67 procent. Man kan också se ett tydligt samband mellan hur mycket kommunerna satsar på cyklingen och hur nöjda cyklisterna är. Både Linköping och Karlstad rankades högt i undersökningen där Cykelfrämjandet mäter och jämför kommuners satsning på cyklismen.

Ojämlikheter finns kvar

Per Hasselberg menar också att årets undersökning visar att många kommuner behöver göra betydligt mer för att öka framkomligheten för cyklister och höja tryggheten.

– Det finns också ett stort behov av ökade nationella resurser för att minska ojämlikheterna mellan kommuner. Var man bor i Sverige ska inte påverka ens möjligheter att välja cykeln, säger han.

Cyklistvelometern är en undersökning där Cykelfrämjandet tittar på landets kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. Undersökningen, som återkommer vartannat år, har 2022 gjorts för tredje gången. Tidigare år vann Örebro, Karlstad och Finspång 2020 och 2018 låg Malmö, Karlstad, Östersund och Umeå i topp.