Radar

Amnesty: Utred krigsbrott i Gaza

Vy över Nablus på Västbanken.

Amnesty kräver att Internationella brottmålsdomstolen utreder möjliga krigsbrott begångna i Gaza i augusti, både av palestinier och israeler.
I nya våldsamheter dödades fyra palestinier på Västbanken tidigt på tisdagen.

Amnesty International kräver en utredning av den internationella brottmålsdomstolen (ICC) gällande möjliga krigsförbrytelser av både israeliska och palestinska sidan under dödliga strider i Gaza i augusti.

Bland de 49 palestinier som dödades i Gazaremsan under den tre dagar långa konflikten ska 31 ha varit civila, säger Amnesty i en rapport.

”Amnesty International har samlat in och analyserat nya bevis på olagliga attacker, inklusive möjliga krigsförbrytelser, begångna av både israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper”, heter det.

Striderna började den 5 augusti när Israel riktade in sig på den militanta gruppen Islamiska jihad i vad som sades vara förebyggande attacker för att avvärja planerade våldsdåd från palestinska extremister.

Den palestinska organisationen svarade med en stormflod av raketbeskjutning, utan israeliska dödsoffer.

På den ockuperade Västbanken blossar samtidigt åter våldet upp. Fyra palestinier dödades och nära 20 skadades tidigt på tisdagen i en israelisk attack mot staden Nablus, uppger den palestinska hälsomyndigheten. Tre personer uppges vara allvarligt skadade.

Departementet rapporterade senare att ytterligare en palestinier hade dödats av israelisk eld, denna gång i Ramallah.

Den israeliska armén kommenterade inte omedelbart uppgifterna, men bekräftade senare i ett kort pressmeddelande att man genomfört en nattlig operation i Nablus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV