Radar

Emelie minskade mängden sopor med 90  procent

Emelie Andersson har under ett års tid jobbat hårt med att minska sitt avfall och blev årets vinnare av Minimeringsmästarna.

Emelie Andersson har deltagit i och vunnit tävlingen minimeringsmästarna där 250 hushåll under ett år försökte minska sin sopmängd så mycket som möjligt. Hon tycker att hennes minskning på 90 procent inte är någonting i jämförelse med den halvering av avfall som samtliga deltagare bidrog med tillsammans. Det enda hon tycker var jobbigt med utmaningen är att chips inte finns i lösvikt. 

Berätta, vad har du vunnit och hur gick tävlingen till?

– Minimeringsmästarna är ett projekt som Göteborgsregionen skapat. Det här var första gången som hela Sverige kunde delta. Tävlingen går ut på att privata hushåll ska minska sitt avfall så mycket man bara kan under ett år. I början, mitten och slutet av perioden vägdes soporna och under året fick vi fem teman med olika utmaningar, som exempelvis köpstopp en månad på temat hållbar konsumtion, sy om något till att bli något annat och används samma fyra plagg en hel vecka på textiltemat. Vi fick lära oss se på saker med andra ögon, på ett mer hållbart sätt.

Vilka förändringar har du gjort under året?

– Jag har blivit bättre på att bli mer kreativ i mitt tänkande. Det jag förut såg som skräp kan jag nu se om jag kan använda till något; fönsterkuvert som annars bara hamnar i soporna klipper jag i mindre bitar och använder till inköpslistor till affären, till exempel. Jag har också blivit bättre på matsvinnet, morötter och potatis behöver inte skalas och snuttar man vanligtvis skär bort på exempelvis lök och morötter kan frysas in för att senare göras soppa på. Under temat matsvinn skulle allt flytande vägas också, då började jag vattna blommorna med pasta- och annat kokvatten.

Hur levde du tidigare?

– Jag har länge varit intresserad av zero waste och började min process 2017. Under pandemin blev allt så tungt och jag ville att maten skulle gå snabbt och lätt att laga. Men det medför att det mesta man köper då kommer med förpackningar. Med den här tävlingen fick jag tillbaka den tidigare motivationen, att laga mat från grunden och därmed få bort mycket av förpackningarna.

Hur har det varit att delta i tävlingen? 

– Utmaningarna var väldigt roliga. För varje utmaning var man tvungen att fundera på hur man skulle göra och sen vad jag skulle skriva. Allt skulle ju dokumenteras på sociala medier. Det har varit väldigt nyttigt, men också svårt, att fundera över hur man beter sig och hur man ska göra. Det har varit kul att man inte behövt känna sig begränsad, man har fått tolka utmaningarna efter eget huvud och kreativiteten har fått flöda. Det har varit ett väldigt roligt år, jag har verkligen gått in i det här och levt det ett år. Det känns lite tråkigt att det är över. Nu får jag försöka hitta andra sätt att fortsätta med utmaningarna.

Har du fått göra några uppoffringar? 

– När jag började plastbanta slutade jag med chips och det gjorde jag nu också. Det är väldigt synd att chips inte finns på lösvikt. Här har jag fått rucka på mina regler, chipsen kommer få komma tillbaka.

<strong>Emelie Anderssons bästa tips</strong>

– Lär känna dina sopor. Rota igenom dem och kolla vad du slänger, då kan du sen fundera över vad du kan byta ut för att minska avfallet. Kanske vanliga tomater utan plastförpackning funkar lika bra som körsbärstomater, eller zucchini i stället för inplastad gurka.

– Välj glas- och metallförpackningar som går att återvinna oändliga gånger.

– Plastbanta: Testa gå till affären med målet att handla och laga en måltid helt utan plast. Det är jättesvårt!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV