Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Kulturspaning: Resor under ytan och till forntiden

Den japanska dokumentärfilmen All of our heartbeats are connected through exploding stars tar oss med på en resa under havsytan.

På den här avdelningen tipsar vi om kommande kulturhändelser, det kan vara nya böcker, filmer, scenföreställningar eller musik. I dag skriver vi om tre spännande resor.

Har du drömt om att gå en promenad i världen såsom den såg ut för miljoner år sedan? Då kanske paleobiologen Thomas Hallidays bok Försvunna världar kan vara något. Boken beskrivs som en lyrisk naturforskares reseskildring i förfluten tid och här beskrivs bland annat hur det gick till när Medelhavet fylldes med vatten, eller hur aporna kom till Sydamerika. 
Boken utkommer den 11 november och ges ut på Natur och Kultur.

Boken Försvunna världar
Boken Försvunna världar. 

Visuell resa under havsytan

I den japanska dokumentärfilmen med den långa titeln All of our heartbeats are connected through exploding stars får vi följa med till sällan skådade platser. Den kretsar kring tsunamin i Japan 2011 och hur människor försöker återskapa sina liv efter ett trauma. Men vi får också följa med till Hawaii där volontärer städar en strand från skräp som flutit iland från samma tsunami. Men inte minst utspelar sig filmen på havets botten och de livsformer som frodas där. Biopremiär på Folkets bio den 18 november.

Stillbildsscen ur filmen Skolan vid världens ände
Stillbildsscen ur filmen Skolan vid världens ände. 

Skolan vid världens ände

Den här filmen från Bhutan, som har varit Oscarsnominerad för bästa internationella film, handlar om en ung lärare som drömmer om att bli popsångare i Australien. Istället blir han placerad på en av de mest avlägsna skolorna i världen där det varken finns butiker, internet eller telefoner. Filmen har Sverigepremiär den 18 november.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV