Radar

Allt svårare att nå klimatmål, varnar forskare

Forskare protesterade utanför riksdagen på tisdagen för att förmå politikerna att ta klimatkrisen på allvar.

Det finns inte längre något realistiskt sätt att hålla uppvärmningen av atmosfären under 1,5 grader. Det konstaterar forskare som på tisdagen protesterade utanför riksdagen.

– I Tyskland genomförs en sju dagar långt protest av forskare och vår protest i Stockholm idag är till stöd för dem. Men vi uppmärksammar också att inte heller Sverige gör tillräckligt, säger Janine O´Keeffe, ingenjör och aktiv i Scientist Rebellion, som är en del av den internationella klimatrörelsen Extinction Rebellion.

– Makthavarna måste tala klarspråk om nödläget och agera nu.

Kampanjen startade i Tyskland den 16 oktober, där forskarna anser att landet inte når sina mål för klimatet och den biologiska mångfalden, och de anser att läget är detsamma i Sverige.

– Våra politiker ser ofta dessa mål som bra att uppnå, så länge budgeten tillåter det. Forskarna vet däremot att dessa ”mål” handlar om fysiska gränser, där naturen inte längre klarar belastningen. Som akademiker kan vi välja att använda fredlig civil olydnad för att förändra våra samhällen, eller att vara passiva och låta naturen tvinga denna förändring på oss via klimatkaos, säger Janine O’Keeffe.

Bland annat pekar forskarna på att de globala utsläppen var rekordstora 2021 och att fossila bränslen subventionerades mer 2021 än 2015, då Parisavtalet undertecknades. Det gör att det inte längre finns något realistiskt sätt att klara 1,5 graders-målet, enligt en rad forskare. Enligt FN:s klimatpanel IPCC skulle 1,5-gradersmålet idag innebära att utsläppen av växthusgaser når en topp före 2025 och att de minskar med 43 procent fram till 2030.

– Det har aldrig funnits någon seriös politisk plan för att hålla den globala temperaturen under 1,5 graders uppvärmning. Nu är det redan för sent och vi måste gå in i nödläge för att bevara allt vi kan, säger  Aitzkoa Lopez de Lapuente Portilla, läkare som arbetar som biomedicinsk forskare och aktiv i Scientist Rebellion.

Radikala förändringar krävs nu, manar forskarna.
Scientist Rebellion består av universitetsstuderande och forskare från 32 länder som anser sig nödgade till civil olydnad för att påtala klimatkrisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV