Radar

Ekonomisk ojämlikhet ökar – både i världen och i Sverige

Ekonomiskt blir både Sverige och världen alltmer ojämlika.

Den ekonomiska ojämlikheten ökar, och trenden är densamma både i världen i stort och i Sverige.

Det är organisationen Oxfam som nu presenterar statistiken för åren 2020-2021.

Den visar att under pandemin frös eller sänkte 95 procent av alla länder sina skatter för rika och företag. Många länder har minskat investeringarna i sjukvård, utbildning och social trygghet, enligt en ny rapport.

Sverige faller från plats 10 till plats 20 i det globala jämlikhetsindexet, som kallas “Commitment to Reducing Inequality” (CRI).

– En ojämlik värld leder till ökad social oro, politisk instabilitet, våld och kriminalitet. Därför är utvecklingen i Sverige och världen just nu oroande. Jämlikhetsindexet visar att Sverige har rasat i placeringarna sedan 2020, och tappat hela 10 platser. Sverige är nu endast på 20:e plats – lägst rankat av de nordiska länderna. Norge toppar listan. Tappet är främst en följd av att politiska beslut har inneburit att Sveriges skattepolitik inte lyckas med att bekämpa ekonomisk ojämlikhet. Om Sverige och andra länder inte börjar agera för att bromsa den eskalerande ojämlikheten kan det få katastrofala följder, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam i Sverige i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten ligger Sverige än sämre till vad gäller skatter – på plats 103 av 161, baserat på de politiska beslut inom skatteområdet. Under flera decennier har skatterna lett till ökande klyftor.

– Den extrema fattigdomen och hungern ökar i världen, och de allra flesta människor får nu kämpa hårdare för att få pengarna att räcka. Vi behöver börja prata om ojämlikheten och dess konsekvenser i Sverige. Vi vill se att politiken gör en analys och föreslår lösningar både för att minska den ekonomiska ojämlikheten inom Sveriges gränser, men också för att minska ojämlikheten mellan länder och i länder med utbredd fattigdom, säger Suzanne Standfast.

Ojämlikhetsindexet visar att hälften av de 161 länder som granskats minskade investeringarna i social trygghet, och att sju av tio minskade sin utbildningsbudget.
Två av tre länder har inte höjt minimilönen under pandemin.
143 av 161 länder frös skatten för de rikaste medborgarna.

Commitment to Reducing Inequality Index tas fram vartannat år av Oxfam och Development Finance International (DFI). Dagens rapport är den fjärde, och har tittat på välfärd, skatter, och arbetstagares rättigheter.