Radar

Frukost i fokus under miljövecka

Under miljövänliga veckan läggs fokus på svenskproducerade ekologiska produkter.

Runtom i landet pågår Naturskyddsföreningens initiativ Miljövänliga veckan. 2022 är temat för kampanjveckan ekologisk mat i allmänhet och ekologisk frukost i synnerhet. I Katrineholm bjuds det på lokala, ekologiska äpplen tillsammans med utställning och föreläsning.

Naturskyddsföreningen har sedan 1990 arrangerat miljövänliga veckan under vecka 40. Fokus har länge legat på att få konsumenter att välja klimatsmart i butikerna och få fler miljömärkta produkter på butikernas hyllor. De senaste åren har återbruk och att ta vara på det som redan finns stått på agendan, men 2022 går den årliga kampanjen tillbaka till ekologiska varor. På temat ekofrukost vill Naturskyddsföreningen att svenska folket ska välja ekologisk mat, exempelvis mejeri- och spannmålsprodukter, från framförallt svenska ekogårdar.

På temat ekofrukost vill Naturskyddsföreningen att svenska folket ska välja ekologisk mat, exempelvis mejeri- och spannmålsprodukter, från framförallt svenska ekogårdar
På temat ekofrukost vill Naturskyddsföreningen att svenska folket ska välja ekologisk mat, exempelvis mejeri- och spannmålsprodukter, från framförallt svenska ekogårdar. Foto: TT

Många av Naturskyddsföreningens lokala kretsar har olika aktiviteter under veckan. Katrineholm är en av kretsarna som håller en miljöutställning.

– Dels har vi satt upp affischer från riksorganisationen på årets tema “Ekofrukost”, där det står varför man ska välja ekologisk mat. Dels har vi lite egna teman också som vi gör utställning på, berättar Ingemar Olsson, ansvarig för utställningarna som hålls på Katrineholms bibliotek.

Kastrullutställning med provsmakning

En kastrullutställning är tänkt att dra blickarna till sig, samtidigt som tillfälle ges att provsmaka olika närproducerade äpplen.

– Kastrullerna är fyllda med äpplen och runt i kring har jag ställt upp skålar med olika sorters äpplen för provsmakning. Ett tiotal sorter är sådana som växer runt Katrineholm, några var jag och hämtade i Julita, säger Ingemar Olsson.

I Vikatippens återvinningstrappa förädlas avfall så högt upp i kedjan som möjligt, exempelvis kan möbler få nytt liv genom att lagas
I Vikatippens återvinningstrappa förädlas avfall så högt upp i kedjan som möjligt, exempelvis kan möbler få nytt liv genom att lagas. Foto: TT

2020 års återvinningstema – laga, dela och släng mindre – hänger fortfarande kvar i årets Miljövänliga vecka, och det syns både i utställning och aktiviteter.

– Ett hörn av utställningen handlar om Vikatippens återvinningstrappa, där man försöker förädla avfall så högt upp i kedjan som möjligt. En soffa kan exempelvis repareras och kläs om, går inte det skickas tyget till textilåtervinning och träet blir till flis och energiåtervinning, säger han.

En annan del av utställningen vigs åt batterier.

– Det är en informationshörna om batterier, energi och elektricitet. Där kan man få en glimt om vad det handlar om, säger Ingemar Olsson.

Ingemar Olsson ansvarar för miljöutställningen på Kristianstads bibliotek
Ingemar Olsson ansvarar för miljöutställningen på Kristianstads bibliotek. Foto: Privat

Under onsdagen väntar en föreläsning med psykologen Karin Kali Andersson i ämnet klimatpsykologi och klimatångest och på lördagen en klädbytardag i samarbete med Katrineholms kommun.

Fler aktiviteter under Miljövänliga veckan är exempelvis caférep och foodsharing på Fryshuset i Stockholm, ekobrunch på Stora holmen i Örebro, och utställning på temat mat på stadsbiblioteket i Mariestad. I Naturskyddsföreningens kalendarium finns aktiviteter över hela landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV