Förstasidan

SD får flera utskotts-poster i riksdagen

Fördelningen av ordförandeposter i riksdagens utskott är klar.

Sverigedemokraterna får ordförandeposten i riksdagens justitie- och utrikesutskott.
– Det är otroligt skrämmande, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren (S) till TT.

– Den främsta positionen i Sveriges riksdag i utrikesrelationen ska innehas av en Sverigedemokrat. Det innebär internationella kontakter. Jag tror att en del chockvågor går genom svenska samhället när man ser detta, säger hon.

– Men jag tror att det även gäller internationellt, inte minst bland många av de länder som givit oss försvarsgarantier, till exempel USA. Hur ska de förstå den här positioneringen med de rysslandskopplingar som visat sig, säger Hallengren.

Sverigedemokraterna vill inte kommentera fördelningen av ordförandeposterna.

Partiet får även ordförandeposten i arbetsmarknadsutskottet och näringsutskottet, samt vice ordförandeposten i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet och skatteutskottet.

"Symbolisk innebörd"

Att SD får ordförandeposter i utskotten innebär en stor förändring för partiet, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det har en symbolisk innebörd och är ett erkännande för ett parti som varit helt utfryst från den typen av befattningar, säger han.

Vad ordförandeposterna kommer att innebära för SD:s möjligheter att få igenom sin politik återstå att se eftersom det fortfarande pågår förhandlingar kring regeringsbildningen och sakpolitiken, säger Tommy Möller.

– Det här är ju en del av en samlad uppgörelse.

Moderaterna får ordförandeposten i finansutskottet, EU-nämnden samt socialförsäkringsutskottet. De får även vice ordförandeposten i bland annat konstitutionsutskottet.

Kristdemokraterna får ordförandeposten i socialutskottet och vice ordförandeposten i miljö- och jordbruksutskottet.

Liberalerna får ordförandeposten i utbildningsutskottet samt vice ordförandeposten i kulturutskottet.

Nio ordförandeposter

Av riksdagens 16 utskott, inklusive EU-nämnden, får regeringssidan nio ordförandeposter. Eftersom den har majoritet i riksdagen, bestämmer de i praktiken vilka utskott det blir.

Som brukligt tar regeringssidan ordförandeposten i finansutskottet, utrikesutskottet, justitieutskottet samt EU-nämnden.

Den andra sidan, S, V, C och MP får ordförandeposten i försvarsutskottet, skatteutskottet, konstitutionsutskottet, civilutskottet, trafikutskottet, miljö- och jordbruksutskottet samt kulturutskottet.

De posterna är ännu inte fördelade. Merparten av ordförandeposterna går till Socialdemokraterna, men även C, V och MP ska vara med i pusslet.

En prestigepost

Socialdemokraterna har utsett sina gruppledare i varje utskott. I de utskott där S får ordförande eller vice ordförandeposten så blir det dessa personer.
I finansutskottet blir det finansminister Mikael Damberg (S), i justitieutskottet blir det inte nuvarande justitieminister Morgan Johansson (S) utan socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) blir ordförande i försvarsutskottet, om den posten går till S och Ida Karkiainen (S) blir ordförande i konstitutionsutskottet.

Ordförande i ett utskott är en prestigepost. Personen blir ansiktet utåt i riksdagen för utskottets frågor. Ordförande och vice ordförande bestämmer med kansliet dagordningen för utskottens arbete och vilka som ska frågas ut i utskottet.

Vid lika röstetal i utskottet har ordförande utslagsröst, men det röstas mycket sällan i utskotten och ytterst avgör majoriteten i kammaren. En ordförande kan inte påverka politiken om den går emot majoriteten i riksdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV