Energi

Månadens kulturtips: Barnföreställning, digital konst och landsbygdsuppror

Ann Helén Laestadius har skrivit boken Stöld som nu blir film i Netflix regi.

LFT tipsar om 10 föreställningar, utställningar, filmer och festivaler som du inte får missa i höst.

På Världskulturmuseet i Göteborg pågår just nu en utställning om demokratiskt engagemang. Olika personer har fått välja ut föremål som representerar demokrati för dem och har även skrivit korta berättelser. Målsättningen är att utställningen ska förändras över tid och att besökarna kan bygga på den med fler föremål och berättelser. 

Succéboken Stöld blir film

Ann Helén Laestadius bok Stöld som kom ut 2021 och som handlar om rasism och hat mot samer har fått stor uppmärksamhet och finns i dagsläget översatt till 23 språk. Nu meddelar Netflix att de kommer att göra en film som bygger på boken, och att språket i filmen kommer vara samiska. Inspelningen startar nästa år och premiären är planerad till 2024.  

Samantha Ohlander åker runt på turné med sin föreställning Landsbygdsupproret
Samantha Ohlander åker runt på turné med sin föreställning Landsbygdsupproret. 

Landsbygdsupproret på riksturné

Folkmusikartisten Samantha Ohlanders släppte i våras en skiva med titeln Landsbygdsupproret som LFT skrev om. Musiken från skivan har legat som grund för en föreställning som just nu turnerar genom Sverige. Turnén kommer att besöka 41 platser i Sverige och spelas på bygdegårdar, samlingslokaler och skolor.  

Upptäck historiska vrak

Vrak – Museum of Wrecks är ett nytt museum som visar upp historiska skepp som har sjunkit i Östersjön. Istället för att ta upp dem till ytan låter museet vraken ligga kvar på havsbotten där de bevaras som bäst. På museet i Stockholm kan du se filmer och utforska havsdjupen, men det finns också mycket att se och lära sig på deras hemsida. 

Gå på upptäcksfärd i historiska vrak utan att lämna soffan
Gå på upptäcksfärd i historiska vrak utan att lämna soffan. 

Emil Jensen på tågturné

Artisten, poeten och estradören Emil Jensen är ständigt aktuell. Under sommaren har han genomfört en cykelturné med föreställningen “Än susar skogen” om biologisk mångfald och det snillrika livet på jorden. I höst fortsätter turnén, men den här gången med tåg. Han kommer bland annat besöka Göteborg, Östersund, Umeå och Sundsvall. 

Emil Jensen hoppar på tåget istället för cykeln
Emil Jensen hoppar på tåget istället för cykeln. 

För att jag säger det – Barnföreställning om makt och medbestämmande 

“Varför ser vi inte barnet som en fullvärdig människa?” Den frågan ställer sig ensemblen bakom dansteatern För att jag säger det – en föreställning för barn från 3 år och uppåt och för pedagoger. Den tar också upp viktiga frågor som diskriminering och och fördomar mot barn. Föreställningen har nypremiär på Unga Klara i Stockholm den 6 oktober och spelas sedan fram till den 12 november. 

Premiär för Triangle of Sadness

Ruben Östlund har väckt stor debatt med sina filmer och den senaste – Triangle of Sadness – är inget undantag. Filmen är en satirisk skildring av modevärlden och skönhetsindustrin och utspelas ombord på en lyxyacht. Den belönades med guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes tidigare i år och den 7 oktober får den biopremiär i Sverige. 

Finska för invandrare 

Pjäsen Finska för invandrare beskrivs som ”en komedi med farsartade inslag och finskt allvar”. Den handlar om en finsk förening i en svensk småstad med bara en kvarvarande medlem. En dag dyker en ung man upp som säger att han vill återta sin finländska indentitet. Men vad betyder det egentligen att vara finländare idag? Pjäsen är skriven av dramatikern och dramaturgen Jani Lohikari och i rollerna ser vi Kimmo Tetri och Irina Parviainen. Under hösten turnerar den med Riksteatern. 

Otherworldly – festival för digital konst och elektronisk musik

“En framtidsspekulation som pekar mot udda och främmande världar; ibland skrämmande dystopiskt, ibland mer hoppfulla utopier.” Så beskrivs den nystartade festivalen Otherworldly som går av stapeln i Uppsala den 2-6 november. Under tre dagar fylls Uppsala Konsert & Kongress med nya digitala konstformer, installationer och konserter. Bakom initiativet står konstnären och regissören Peder Bjurman samt musikern och kompositören Christian Hutchinson-Berg från gruppen Kite.  

Dansa min docka

Animerad kortfilm, gjord med stop motion-teknik, som handlar om oroliga asylsökande, arga aktivister och lydiga handläggare på Migrationsverket. Med humor och värme – men också med sylvass kritik – skildrar den hur människors liv påverkas av de migrationspolitiska besluten. Filmen som regisserats av 25-åriga Jasmijn Kooijman vann tidigare i år Tempo Short Award, bland annat för sitt skickliga hantverk, för ljussättningen och för bildkompositionen  Den 12 oktober får den premiär på Folkets bio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV