Radar

Sociala företag får fler uppdrag

Förhoppningen är att matsvinnet ska minska och delaktigheten öka när Göteborgs stad köper in sallader från sociala företag.

En stor del av alla sallader som Göteborgs stad beställer ska produceras av sociala företag.

Den sociala hållbarheten ska öka genom att social och yrkesmässig integration stöttas.
Leverantörerna kan säkra personalens arbeten och hoppas på sikt kunna anställda fler.

Göteborgs stad har tagit fram en riktlinje för sina inköp och upphandlingar, och dessa ska bland annat bidra till social hållbarhet.
– Vi driver företag tillsammans i kooperativ vilket bidrar till demokrati och delaktighet. Hos oss blir bidragstagare företagare och medarbetare blir delägare. I samverkan bygger vi trygga kedjor in i samhället och ger det stöd som behövs för att människor ska kunna ta makten över sina liv, säger Angelica Lindblad, franchiseledare på Vägen ut! kooperativen, som är en av leverantörerna.

Också matsvinnet ska kunna minska genom det här, enligt Rebecca Sörling, verksamhetschef på Göteborgs Stadsmission.
– Stadsmissionens kök och restauranger jobbar dessutom i hög grad med matsvinn och avtalet ger oss en arena där vi kan bidra till ekologisk hållbarhet genom att minska matsvinnet än mer.