Radar

Protester mot moralpolis rasar vidare

Demonstranter i centrala Teheran på onsdagen.

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död fortsätter att rasa i Iran.
Enligt iransk statlig tv har fler än 20 personer dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Ett tv-ankare i statlig iransk tv säger att dödstalet stigit till ”26 personer och poliser”. Internationella organisationer gör dock gällande att dödstalet kan vara ännu högre.

De omfattande protesterna bröt ut efter att 22-åriga Masha Amini, som gripits av den islamiska diktaturens hårdföra moralpolis, avled i häktet i förra veckan. Hennes misstänkta brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.

Kvinnans pappa, Amjad Amini, säger till BBC Persia att myndigheternas officiella förklaring – att hans dotter avled till följd av en hjärtattack – är lögn. Enligt pappan ignorerades familjens böner om att få se dottern efter hennes död. När de till slut fick se henne inför begravningen så var kroppen nästintill heltäckt.
– Jag har ingen aning vad de gjorde mot henne, säger pappan.

Internet nedstängt

Under de pågående protesterna i Iran blottar kvinnor sina huvuden, bränner slöjor och ropar slagord som ”kvinna, liv, frihet”. Vissa publicerar videoklipp på sociala medier där de klipper sitt hår i protest.

Iranska kvinnor samlade utanför den iranska ambassaden i Berlin i tisdags
Iranska kvinnor samlade utanför den iranska ambassaden i Berlin i tisdags. På bilden syns 22-åringen som dog i den iranska moralpolisens häkte. Foto: Michael Sohn/AP/TT

I ett försök att stävja den växande proteströrelsen har Iran i perioder stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan och blockerat plattformar som Instagram och Whatsapp, rapporterar The Guardian.

Sociala medier är avgörande för att mobilisera demonstranter, inte bara för att samordna sammankomster utan också för att förstärka motståndet, säger Azadeh Akbari som forskar i cyberövervakning vid universitetet i Twente i Nederländerna till tidningen.

"Ska utredas"

En iransk aktivist som lever i exil i Spanien säger att hon är orolig för att tilltaget allvarligt hotar säkerheten för dem som protesterar.

Under de senaste protesterna stängde regeringen av internet i flera dagar i taget. Under den tiden dödades och arresterades demonstranter.

Enligt Irans president Ebrahim Raisi ska kvinnans död utredas. Samtidigt anklagar han västmakterna för hyckleri och framhåller att rättsläkarens rapport inte pekar på polisövergrepp.

– Var så säker, det kommer definitivt att undersökas, säger Raisi till reportrar i samband med FN:s generalförsamlings sammankomst i New York.

Sanktioner

Samtidigt meddelar USA att man riktar sanktioner mot Irans moralpolis. I ett uttalande säger USA:s finansminister Janet Yellen att de håller moralpolisen ansvarig för Mahsa Aminis död.

”Mahsa Amini var en modig kvinna vars död i moralpolisens förvar var ännu en brutal handling av den iranska regimens säkerhetsstyrkor mot sitt eget folk”, säger Yellen.

Tyskland kallar angreppen på de iranska kvinnorna för en ”attack mot mänskligheten”.

– Vi är på de iranska, modiga kvinnornas sida, säger den tyska utrikesministern Annalena Baerbock till reportrar vid FN-sammankomsten.

FN:s kvinnoförbund säger i ett uttalande att man är ”djupt bekymrad” över dödsfallet och kräver att händelsen utreds av en oberoende part.

”De exakta orsakerna och omständigheterna kring hennes död är oklara. Vad som står klart är att hon greps och behandlades på ett sätt som bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna”.

Väcker känslor

Kvinnornas protester väcker även känslor utomlands, och stödprotester har ordnats på olika håll i världen. Många iranska kvinnor som bor utomlands känner att Aminis öde lika gärna kunde ha varit deras egna.

– Hon åkte till Teheran för att träffa sin familj. Jag sade till min mamma att det lätt hade kunnat vara jag, eller min syster, eller min kusin, säger 48-åriga Sara som i dag är lärare i Frankrike.

Protester har genomförts förut i Iran, men analytiker tror att dessa protester utgör en ny utmaning för det islamiska systemet under Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei, eftersom de nu äger rum över hela landet och har ett bredare stöd.