Radar

Nya fynd i jakten på liv på Mars

Nasa har nu säkrat stenprover från en plats där liv kan ha existerat.

Robotbilen med smeknamnet ”Percy” kan ha hittat spår av tidigare liv på Mars, rapporterar tidskriften Nature.

”Percy”, som landade i en planetens kratrar i februari 2021, har i sommar samlat ihop fyra kärnor av sedimentärt berg. Minst två av dem innehåller förmodligen organiska föreningar enligt forskarna på amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

På jorden är organiska ämnen, som är kolhaltiga molekyler, ofta förknippade med olika former av liv.

– Jag tycker personligen att dessa resultat är så rörande eftersom det känns som att vi är på rätt plats, med rätt verktyg, i ett mycket avgörande ögonblick, säger Sunanda Sharma, rymdbiolog vid Nasa, enligt nyhetsbyrån AFP.

Upptäckten är särskilt lovande eftersom den härrör från ett område där sediment och salter avsattes i en sjö – under förhållanden där liv kan ha uppstått.

– Det är helt rimligt att säga att de här stenproverna kommer att vara – att de redan är – de mest värdefulla som någonsin har samlats in, säger forskaren David Shuster.

Nasa konstaterar dock att stenkärnorna inte nödvändigtvis är ett tecken på att det funnits levande organismer i den före detta sjön. Men det slutgiltiga svaret kommer att dröja – ”Percys” stenar väntas hem till jorden först om elva år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV