Radar

Studie om förstoppade skorpioner prisas

Kan ha magproblem.

Söta ankungar, förstoppade skorpioner och en gigantisk älg i gummi är exempel på forskningsområden som belönats i årets parodi på Nobelpriset. Två svenskar finns bland pristagarna.

Natten mellan torsdag och fredag svensk tid delades årets Ignobelpris ut för 32:a gången. Tanken med prisen är att uppmärksamma forskning som ”först får dig att skratta sedan tänka”.

Totalt tio projekt belönades och ett av dem handlade om en älgkrockdocka av gummi och stål. Den togs fram av svenske Magnus Gens i samband med hans 21 år gamla examensarbete från KTH i Stockholm. Till skillnad från krockdockor av vattenfyllda gummislangar eller elledningar och trä kan den bättre simulera älgens långa ben och tunga kropp.

Slår i takt

Den andra svensken, Daniel Lindh, som är verksam i Nederländerna och Storbritannien, är en av forskarna bakom en studie i tillämpad kardiologi om par som går på blinddejt. Studien visar att hjärtana slår i takt hos de par som under dejten blir attraherade av varandra. Varken leenden eller ögonkontakt tycks spela någon roll.

Bland de andra projekten fanns studier om att bilder på gamla lerkärl från Mayakulturen visar personer som ger och får lavemang, att glass minskade biverkningar hos cancerpatienter som behandlas med cytostatika och vilket som är det optimala antalet fingrar att öppna en dörrknopp med.

Djur fick också ta plats bland årets prisade projekt. Ett projekt förklarar varför andungar simmar på rad efter sin mamma och vilka positioner i ledet som är bäst – plats ett och två, visar det sig.

Mister svansen

Ett annat handlar om skorpioners sexliv. Vissa skorpioner gör sig av en bit av sin svans för att inte bli tagna av rovdjur. Baksidan av manövern är att de då blir av med slutet av tarmen vilket leder till förstoppning. Detta gör att skorpionerna blir långsammare vilket kan dess minska utsikter att föröka sig.

Ignobel delas ut vid Harvard University och namnet syftar både till Nobelpriset och det engelska ignoble, som betyder ungefär simpel.

Prissumman ligger på 10 000 miljarder dollar, av den värdelösa och extremt inflationsdrabbade Zimbabwedollarn samt något de själva har fått montera ihop före ceremonin.