Radar

Flera partier röstar inte för förslag om avskogning

EU:s definition av avskogning riskerar att drabba det klassiska svenska skogsbruket, menar Centerpartiets Emma Wiesner.

En ny lag som ska stoppa global avskogning är på väg att arbetas fram inom EU. Men SD, M och C valde i veckan att inte rösta för förslaget.

EU-parlamentets 705 ledamöter tog i tisdags ställning till den nya förordningen om att stoppa avskogningen inom EU.

En majoritet på 453 av 705 ledamöter stödde förordningen, däribland Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Det är ett glädjande starkt budskap från parlamentet, säger Per Larsson, skogsexpert på WWF, som bland annat välkomnar att parlamentet vill att fler produkter omfattas av lagstiftningen, än vad rådet och kommissionen föreslag, till tidningen Syre.

Men den politiska vilden Peter Lundgren och den Sverigedemokratiska ledamoten Charlie Weimers hörde till de 57 ledamöter som röstade nej till förordningen och fyra ledamöter från Moderaternas och den centerpartistiska ledamoten Emma Wiesner, lade ner sina röster.

Emma Wiesner, C, motiverar det med att definitionen av skogsutarmning i förslaget riskerar att klassa svenskt skogsbruk som avskogning, skriver Syre.

– Definitionen är väldigt dålig skriven, den tar till exempel inte hänsyn till skogens utveckling över tid utan kollar blint på hur det ser ut efter skörd – så fungerar inte skogsbruk, säger hon i ett uttalande till Syre.

Socialdemokraterna var kritiska till definitionen av skogsutarmning men röstade ändå för förslaget.

– Det stora penseldraget måste vara att få stopp på den globala avskogningen. Då vill vi vara ansvarsfulla i vårt röstande och tydligt ta ställning emot avskogningen, det är enorma arealer som försvinner varje minut, säger Jytte Guteland till Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV