Radar

Fridays for futures slutspurt inför valet

Fridays for future med fler samlas vid Sergels torg för att sedan ta sig vidare till manifestationen vid Mynttorget.

Enligt flera miljöorganisationer och klimataktivister lyser klimatfrågorna med sin frånvaro i årets valkampanjer. De senaste veckorna har protesterna intensifierats för att synliggöra den akuta klimatkrisen. Under valhelgen slutspurtar Fridays for future med en stor manifestation.

Sedan valåret 2018 har Fridays for future (FFF), med Greta Thunberg i spetsen, skolstrejkat för klimaträttvisa varje fredag. Nu är det åter dags för val och fredagen innan valdagen går Fridays for future Stockholm samman med Fridays for future Sweden, People for future Sverige, Researchers desk och Greenpeace Sverige för en stor manifestation. Den senaste månaden har flera organisationer mobiliserat och höjt sina röster.

Rebellmammorna, som är en del av Extinction Rebellion – en internationell klimatrörelse som använder fredlig civil olydnad för att lyfta klimatfrågan – gjorde sin första klimatmanifestation i Stockholm den 20 augusti i samband med Uppror för livet. Sittandes och liggandes formar de med sina kroppar ett timglas – en symbol för att tiden håller på att rinna ut. Lördagen den 10 september samlas de återigen för en aktion.

Rebellmammorna planerar ytterligare en demonstration dagen innan valet
Rebellmammorna planerar ytterligare en demonstration dagen innan valet. Foto: TT

Den 27 augusti bytte Extinction rebellion ut demonstrationståget mot sagor och visor. Genom ett sagotåg, utklädda till sagofigurer, djur, växter och hjältar med bland annat cirkusartister och musik, ville de med manifestationen efterfråga en bättre, ljus framtidsberättelse från politikens håll.

Återställ våtmarker har haft flera motorvägsblockader med syftet att rädda mänskligheten i fredligt motstånd. Efter att organisationen fått löfte via Jan Emanuel Johansson om att träffa regeringsrepresentanter i ett öppet samtal i Riksdagen har de valt att avbryta aktionsvåg tre. I skrivande stund har något samtal ännu inte skett.

Under en sorgmarsch för klimatet den 31 augusti gjordes en manifestation av de äldre generationerna. Gretas gamlingar, Grand panthers och Grandparents for future är grupper som stöder Greta Thunberg och Fridays for future. Under tystnad och klädda i svart manifesterade de sin oro och sorg över sina barn och barnbarns framtid.

Fridays for future vill sätta press på makthavarna att börja lyssna på forskningen
Fridays for future vill sätta press på makthavarna att börja lyssna på forskningen. Foto: TT

Uppslutningen är stor när demonstranterna börjar samlas vid Sergels torg. Linna Gadde, för dagen presskoordinator och konferencier för FFF:s manifestation, beskriver stämningen som härlig:

– Att se så många unga människor ute på gatorna, som sluter upp, ger oss hopp.

Tal är redan igång på den upphöjda scenen och slagord skanderas.

– Men politikerna ignorerar klimatkrisen. Vi vill visa att det inte räcker med att rösta, vi måste göra våra röster hörda, det är vår demokratiska rättighet och skyldighet, säger Linna Gadde.

Greta Thunberg deltar i demonstrationståget och är en av talarna vid Mynttorget
Greta Thunberg deltar i demonstrationståget och är en av talarna vid Mynttorget. Foto: TT

Mycket jobb och mobilisering ligger bakom dagens manifestation som syftar till att väcka liv i klimatfrågan.

– Vi har affischerat hela staden och försökt nå ut på olika sätt, bland annat genom media. Med den här manifestationen hoppas vi kunna samla människor för att sätta press på makthavarna, få politikerna att lyssna på forskningen och få dem att inse att vi befinner oss i en enorm kris.

Fridays for future på väg mot Mynttorget där bland andra Greta Thunberg ska hålla tal
Fridays for future på väg mot Mynttorget där bland andra Greta Thunberg ska hålla tal. Foto: TT

Med skyltar och slagord ska demonstranterna ta sig mot Mynttorget där bland andra Oscar Zia och Oscar Stembridge ska uppträda och förstagångsväljaren Greta Thunberg hålla tal.

– I rollen som ung känner jag mig ganska övergiven, att det inte är någon som bryr sig om min framtid. Men som väljare, som jag faktiskt är i år, så känner jag mig också ganska dumförklarad, säger hon till TT och berättar samtidigt att hon ännu inte bestämt sig för vilket parti hon ska rösta på:

– Självklart finns det en del alternativ som är mindre fruktansvärda än vissa andra. Men det finns inget parti man kan stå bakom när det kommer till klimatfrågorna, för inget parti har politik i linje med vad som skulle behövas för att vi ska kunna begränsa global uppvärmning till 1,5 grader.

Demonstrationer hålls under fredagen förutom i Stockholm även i Borås, Falun, Helsingborg, Karlstad, Kävlinge, Lund, Umeå, Varberg, Vänersborg, Västerås och Örebro.

Fredagen före valet skrev 130 artister på en debattartikel i Aftonbladet med krav på att politikerna ska våga tala om hur vi kan vara beredda på förändringar gällande klimatet och lyfta fram det positiva med omställning. Bland artisterna finns Klara och Johanna Söderberg (First Aid Kit), Håkan Hellström, Nina Persson och The Cardigans, Lars Winnerbäck, Peter Jöback och Lasse Berghagen. 
Förra veckan gick 1944 forskare ut med krav på att Sverige ska ta klimatfrågan på allvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV