Radar

Studie: Grönlandsisens påverkan ofrånkomlig

Issmältningen på Grönland har varit kraftigt de senaste 20 åren.

Grönlands smältande istäcke kommer att höja havsnivån med minst 27 centimeter de kommande hundra åren. Förändringen är ofrånkomlig oavsett ytterligare global uppvärmning, enligt en ny studie.

Stigande havsnivåer riskerar med tiden att dränka landområden som i dag är hem till hundratals miljoner människor.

Istäcket på Grönland är för närvarande den största orsaken till att världshaven sväller.

Glaciärforskare slår i den nya studien – publicerad i Nature Climate Change – fast att oavsett framtida fossila utsläpp kommer den befintliga globala uppvärmningen innebära en rejäl höjning av havsnivån.

Istäcket kommer att tappa 3,3 procent av sin volym och i genomsnitt medföra en höjning av havsnivån med 27,4 centimeter.

"Konservativ nedre gräns"

Forskarna kan inte ge någon exakt tidsram, men bedömer att merparten av förändringen kommer att ha skett vid år 2100. Det innebär att dagens prognoser underskattat riskerna för det kommande århundradet.

Uppskattningarna i studien tar dessutom inte hänsyn till framtidens fortsatta uppvärmning – eller den smältning som exempelvis sker i Antarktis.

– Det är en konservativ nedre gräns, säger Jason Box, huvudförfattare och forskare vid Danmarks och Grönlands geologiska undersökning, till nyhetsbyrån AFP.

Skulle den årliga issmältningen i framtiden bli lika hög som rekordåret 2012 kan havsnivån höjas med hela 78 centimeter, enligt studien.

Mätningar och observationer

I stället för datamodeller har forskarna använt sig av mätdata och observationer från 2000 till 2019.

Höjningen av havsnivån kommer under de kommande årtiondena ”tvinga sig in i agendan”, säger Jason Box till AFP.

– Den kommer att börja tränga undan människor mer och mer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV