Radar

Nytt samarbete ska ge mer vindkraft i Östersjön

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har bjudit in till mötet om energiförsörjningskrisen.

Länderna runt Östersjön vill sjufaldiga vindkraften till havs. Det kommer enligt ett utkast att vara ett av de centrala budskapen från konferensen om energisäkerhet i Östersjöområdet under tisdagen, enligt tidningen Politiken.

Från mötet, Baltic Energy Security Summit i Köpenhamn, väntas en gemensam deklaration som syftar till att säkerställa grön el.
”Kriget i Ukraina och klimatförändringarna sammanfaller. Vi har två kriser på bordet. Vi måste påskynda den gröna omställningen och vi måste göra oss fria från ryska fossila bränslen”, säger Mette Frederiksen i ett uttalande.

Ökat energisamarbete

I ett utkast till deklaration – som danska Politiken tagit del av – framgår att länderna bland annat vill förplikta sig till att öka sitt energisamarbete genom att bygga ut vindkraften till havs och arbeta för ett gemensamt elnät där länderna kan köpa och sälja el internt.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har bjudit in till konferensen om energiförsörjningskrisen. Landets klimat-, energi- och försörjningsminister Dan Jørgensen säger att det handlar om ett mycket ambitiöst avtal eftersom flera länder i avtalet inte har havsvindkraft alls i dag.

– Det finns en mycket bestämd inställning i samtliga Östersjöländer om att bli fria från rysk gas. Putin använder gasen som ett vapen och alla länder vet att det finns ett stort behov av alternativa energikällor, och havsvindkraft har stor potential, säger han i danska TV2 på tisdagen.

Dansk-tyskt samarbete

Politiker från de baltiska länderna, Danmark, Polen, Sverige, Finland och Tyskland, och även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltar i konferensen. Sverige representeras av energiminister Khashayar Farmanbar.

Under måndagen meddelade Danmark att landet kommer att öka sin vindkraftskapacitet till havs i Östersjön och ansluta den till det tyska nätet med en undervattenskabel från den danska ön Bornholm till norra Tyskland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV