Radar

Fyndet: Första kvinnliga vikingagraven hittad i fjällen

Det 1 200 år gamla spännet som Eskil Nyström fann i Jämtlandsfjällen i fjol.

En fjällvandrare i Jämtland gjorde ett överraskande fynd när han skulle tälta uppe på kalfjället. Det har nu visat sig vara ett 1 200 år gammalt spänne och troligtvis den första kvinnograven från vikingatiden som hittats i svenska fjällen.

Först att rapportera om fyndet var P4 Jämtland. Det var när fjällvandraren Eskil Nyström i fjol stötte på en sten, i samband med att han skulle stormsäkra sitt tält, som han såg något sticka upp ur marken.

– Min första tanke var att jag hade hittat en mina. Men sedan när jag hade grävt runt förstod jag att det kan det inte vara, säger han till TT.

Han tog med sig spännet hem, frågade runt lite, men först ett år senare fick han kontakt med länsmuseet Jamtli i Östersund. Det visade sig vara ett spänne från 800-talet.

– Det är otroligt spännande.

"Högklassiga grejer"

Anders Hansson, arkeolog vid Jamtli, var uppe och inspekterade platsen för första gången under onsdagsförmiddagen. Där hittade man sot, brända ben och minst ett spänne till.
– Kvaliteten på fynden är bland det bästa du hittar i Skandinavien. Det är inget man köpt på Rusta, det här är högklassiga grejer, säger Anders Hansson till TT.

Ytterligare ett spänne från den första hittade kvinnograven från vikingatiden i fjällen
Ytterligare ett spänne från den första hittade kvinnograven från vikingatiden i fjällen. Foto: Anders Hansson/Jamtli

Det man har kunnat konstatera är att det är en brandgrav från vikingatiden och ”med största sannolikhet” en kvinnograv, säger han. Man har tidigare bara hittat fem andra vikingagravar i fjällen och samtliga har tillhört män.

Trots att platsen inte blivit utgrävd än väcktes 1 200 års vilande historia till liv under förmiddagens besök.

– Man får känslan av att det är folk som har varit på väg någonstans som har dött. Att begravningen skett där kvinnan har dött. De hade kunnat ta med sig kvinnan hem där de bodde, men i stället gör man en brandgrav på fjället, säger Hansson.

Inga monument

Han beskriver graven som väldigt rikt utrustad.
– Den är jättefin. Den är socialt och religiöst fullständigt korrekt, hon får med sig alla sina dyrbaraste föremål i graven. Men det är inga monument, ingen gravhög eller stenrös, och är därmed annorlunda jämfört med vikingagravar i järnåldersbygder. Det är bara platta backen.

Någon större utgrävning kommer inte genomföras förrän nästa sommar.
Anders Hansson säger att alla fynd av den här karaktären är viktiga eftersom forskare fortfarande försöker ta reda på vilka folket som levde i fjällvärlden på vikingatiden var, hur de levde och hur de rörde sig.

– Det gör att varje enstaka fynd är superviktigt, säger han.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.