Radar

S vill stoppa utförsäljning och förbjuda religiösa friskolor

Socialminister Lena Hallengren (S) vid tisdagens pressträff.

Stoppa utförsäljning av akutsjukhus till privata aktörer. Ett mera rättvist skolval, utan ”hemliga köer” hos friskolorna. Förbjud religiösa friskolor. Det är några krav i ett tiopunktspaket för välfärden som Socialdemokraterna nu presenterar.

– Marknadsexperimenten har gått för långt, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff i Göteborg på morgonen.

Tillsammans med Jonas Attenius, Socialdemokraternas kandidat till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, presenterade hon ett åtgärdspaket med tio krav.

Bland annat vill S ha mer tillsyn över privata aktörer i offentlig vård och omsorg. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) behöver mera resurser. De vill också att offentlighetsprincipen även ska gälla för friskolor, privat vård och privat omsorg som är offentligt finansierade.

– Oavsett om välfärden drivs offentligt eller privat ska svenskarna se hur skattepengarna används och hur beslut som påverkar elever, brukare och patienter fattas, säger Hallengren.

Flera skolförslag

Socialministern är också kritisk till planer på att sälja offentlig verksamhet till aktörer som styrs av utländska intressen. Socialdemokraterna vill därför införa en lag som skyddar akutsjukhus från att säljas ut.

– Vår välfärd ska varken vara beroende av riskkapitalister eller av diktaturer, säger Lena Hallengren.

Flera punkter i det S-märkta tiopunktspaketet handlar om skolan. Några, som förslaget om att stoppa vinstuttag i skolan, var redan kända. S vill också fokusera skolvalet på syskonförtur och närhetsprincipen – och avskaffa ”friskolornas hemliga köer”, som Lena Hallengren uttrycker sig.

– Alla elever ska kunna välja skola, men inga skolor ska kunna välja elever, säger hon.

"Satt ner foten"

Socialministern pekade också ut religiösa friskolor som ett problem.
– Dessutom vet vi från Säkerhetspolisen att det har förekommit kopplingar mellan vissa skolor och den våldsbejakande islamistiska miljön. Det är oerhört allvarligt.

– Vi vill förbjuda vinstuttag i skolan och vi vill förbjuda religiösa friskolor, säger Lena Hallengren.

På en fråga om hur Socialdemokraterna ser på chanserna att Centerpartiet accepterar paketet svarar Lena Hallengren att hon inte har någon vetskap om hur andra partier möjligen tänker förändra sin ståndpunkt.
– Men vi socialdemokrater står inte bara för de här tio förslagen utan för den här politiska inriktningen, det har vi gjort länge men jag vill nog påstå att vi har satt ner foten än tydligare inför det här valet, säger Hallengren.

– Vad som kommer efter valet med samverkan med andra partier, det blir nästa fråga.

V kritiska

Vänsterpartiet (V) riktar kritik mot att S-paketet inte omfattar även ett stopp för vinstuttag inom vård och omsorg.
– Det är också en väldigt stor fråga. Det är inte små familjebolag utan stora konsortium som plockar ut hur stora vinster som helst, säger Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för V, och tillägger:

– Vi tycker att det är märkligt att man lyfter skolan men inte vård och omsorg. Det är våra skattepengar och det är kris inom vård och omsorgen, då ska våra skattepengar gå till dem som arbetar på golvet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV