Radar

Miljövandring med sikte på valet

Annika Spalde, vandringsledare och diakon i Svenska kyrkan.

Inför valet arrangeras en pilgrimsvandring för klimatet från Åbo till Stockholm. Avsändare är Pilgrims walk for future och man vill uppmana politiker att uppfylla Sveriges åtaganden enligt Parisavtalet.

I Finland har en motsvarande vandring i sommar gjorts från de östra delarna av landet till Åbo för att uppmärksamma planetens hav och vatten och de svenska vandrarna fortsätter på den vandringen genom den Åländska skärgården på en led som kallas Sankt Olofs sjöled. Den 26 augusti ska de nå Grisslehamn och därefter vandrar man via Norrtälje för att nå Stockholm den 9 september, två dagar innan valet.

På sociala medier delar man med sig av det som händer på vägen. Övernattningar sker främst i församlingshem.

Så här kommer vandrarna att gå fram till valdagen
Så här kommer vandrarna att gå fram till valdagen. Bild: Pigrims walk for future

Svenska kyrkan har beslutat om en Färdplan för klimatet som vandringen vill sprida. Får ni politikerna att lyssna?

– Nej. Jag är tämligen besviken på merparten av våra toppolitiker. Det känns som att de sviker framtida generationer genom att prioritera ner klimatfrågan. Vi verkar kunna offra vad som helst för vår bekvämlighet idag, , säger Annika Spalde, diakon och en av initiativtagarna till Pilgrims walk for future.

– Samtidigt har väljarna de politiker de röstar fram. Men förhoppningsvis är det fler som får en tankeställare när de möter oss eller via våra sändningar från vandringen

Ansluter till manifestation inför valet

Som namnet antyder är man inspirerade av Fridays for future.

– Vi har planerat det så att vi kommer fram till Stockholm när Fridays for future planerar en större manifestation fredagen för valet. Fridays for future skrev ett upprop i maj som är väldigt bra och det budskapet ställer vi oss bakom. Vi kommer att läsa ur det i våra sändningar.

Är vandringar bra som påverkansmetod?

– Ja, det har två sidor eftersom det påverkar både makthavarna och de vi möter på vägen. Att gå tillsammans ger också bra reflexioner på vägen. Man ger sig iväg hemifrån och tänker bra när man rör på sig. Människor tänker lite djupare på sina omständigheter när man är på vandring. Sen är jag intresserad av marsch-traditioner, från Gandhi och framåt. Alla fattar att det är en ansträngning och att man offrar lite av sin bekvämlighet. Genom det visar man att det här är på allvar för oss. 
 
Fyra vandrare kommer att tillryggalägga hela sträckan från Åbo till Stockholm och från och med den 28/8, när vandringen närmar sig Norrtälje, kan den som vill anmäla sig och gå med på en del av vandringen.

Fakta

Den första veckan går Pigrims walk for futures vandring genom Finland, följt av fem dagar genom Åland och därefter genom Uppland.

Den 30 augusti hålls ett samtal om vad den heliga Birgitta skulle kunna säga oss i klimatkrisens tid, i Finsta där den heliga Birgitta föddes.

Den 3 september uppmärksammar kyrkan Global Walk for Future Day och uppmanar fler att vandra den dagen. En liten handledning finns på nätet om hur det kan gå till.

Den 8 september möter man den ungdomsledda klimatrörelsen Aurora i Solna.

Den 9 september lämnar vandrarna sitt budskap vid riksdagshuset tillsammans med Fridays for Future.

Pilgrim’s Walk for Future började som en manifestation genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen nå fram till Glasgow och klimatmötet COP26 i början av november. Den vandringen var nästan 170 mil lång och tog 103 dagar. Idag är Pilgrim’s Walk for Future en rörelse med flera hundra arrangerade vandringar i Norden och Europa.

Källa: Pilgrims walk for future