Politiken duger inte för att stoppa klimatkrisen. Det är bakgrunden till att Extinction Rebellion planerar att sätta sig på tvären på huvudstadens gator. Veronika Österberg, en av medlemmarna, menar att de inte har tid att invänta bättre politik som de kan ge sin röst.
Nästa vecka ska företrädare för Extinction Rebellion sätta sig på tvären på gatorna i Stockholm. De anser att politiken inte räcker till inför en klimatkris som redan lett till svält på Afrikas horn, bränder som enligt brandkåren i London är de värsta sedan andra världskriget och mycket mer.
Vill störa "business as usual"
I Göteborg riktade sig kampanjen tidigare under sommaren mot det som utnämndes som den fossila huvudstaden. Då handlade det om den stora oljehamnen och fossilindustrins klimatpåverkan. I huvudstaden för landet, Stockholm, handlar det om politik.
– Det vi ska göra mitt på staden och gatorna, är att störa business as usual, säger Veronika Österberg, presstalesperson.
Hon menar att det politikerna gör inför hotet som mänskligheten står för är långt ifrån tillräckligt.
– Vi vill stoppa besluten om fossila subventioner, som är minst 30 miljarder kronor per år. Dessutom vill vi ha netto-noll utsläpp till år 2025, säger Veronika Österberg.
I ett brev till statsminister Magdalen Andersson skriver gruppen också:
“Inför ett totalstopp för alla fossila subventioner. Inför krav och subventioner som leder jordbruk, företag och medborgare mot minskat klimatavtryck och ökad självförsörjning.”
Att bara gå den politiska vägen räcker inte. De som deltar i aktionen, med temat Uppror för världen, är unga som hon själv.
– Jag får rösta, men det finns ju inget att rösta på. Och jag har inte tid att nå en politisk position för att ändra på politiken, säger hon.
"Vi kommer att märkas"
Att kampanjen gör folk arga tar aktivisterna med i beräkningen. De tränar sig inför aktionen, bland annat på att kunna möta andras ilska med empati.
– Vi förstår att några blir irriterade. Men finns något som borde göra ännu fler arga och det är att regeringen stöttar klimatkrisen med fossila subventioner och att målet för netto-noll är först år 2045, säger hon.
Precis vad som planeras i Stockholm, berättar hon inte.
– Men det kommer att märkas, säger hon.
Hon menar att många av de som deltar i aktionen är unga liksom hon själv. De kommer att drabbas än värre av klimatförändringarna, men för dem finns inte så många sätt att få till stånd den förändring de tycker behövs.
– Vi har valt den metod vi tror är mest effektiv,. Andra rörelser har använt stora vägblockader och vunnit, säger hon.
"Klimatmålen i Sverige är ett hån"
På frågan om hon tror att aktionerna gör skillnad blir svaret till att börja med tystnad. Sedan säger hon:
– Vi kan känna medvind och att väldigt många säger att de uppskattar det vi gör. Men i stort sett och helt ärligt: Nej. Vi gör vad vi kan men klimatmålen i Sverige är ett hån mot alla som drabbas av klimatkrisen idag. Och vår regeringen är inte ens nära att uppfylla de otillräckliga målen. Den stöttar dessutom fossilindustrin.
Hon anser inte att något av partierna har den politik som krävs.
– Vi gör uppror för livet för att allt vi älskar och håller kärt hotas av fossilindustrin och ansvariga politiker.
Kampanjen startar 17 augusti. När den slutar är oklart.