Radar

Årets juli en av de varmaste

En man vilar i skuggan vid en stenmur i Madrid i juli.

Årets juli var en av de tre varmaste som uppmätts på jorden sedan mätningarna startade. I Europa var det den sjätte varmaste julimånaden hittills, rapporterar EU:s klimattjänst Copernicus.

Under värmeböljan som drog in över delar av Europa i mitten av juli uppmättes temperaturer på över 40 grader i delar av Portugal, Spanien, Frankrike och Storbritannien. I samband med den slogs flera lokala och nationella värmerekord i den västra och norra delen av Europa.

Större delen av landmassorna på norra halvklotet hade temperaturer långt över genomsnittet för månaden. På andra håll var temperaturen lägre än den brukar, bland annat i stora delar av Centralasien och större delen av Australien.

”Vi kan förvänta oss fler frekventa och längre perioder med extremt höga temperaturer, när den globala temperaturen ökar ytterligare” säger klimatforskaren Freja Vamborg på Copernicus i ett pressmeddelande.

Juli var också torrare än den brukar i stora delar av Europa samt i stora delar av Nordamerika, Sydamerika, Centralasien och Australien. I bland annat östra Ryssland och norra Kina kom mer nederbörd än normalt.