Radar

Webbutvecklare kan bli Årets miljöhjälte

Michael Andersen, på webbanpassat foto, men WebP fungerade inte här tyvärr.

Michael Andersen läste en bok om webbens miljöpåverkan och sedan grundade han en miljöorganisationen för att försöka minska den. Nu är han en av de nominerade till elföretaget Bixias miljöpris Årets miljöhjälte.

Problemet med internet är att det blir större och större, berättar Michael Andersen, webbutvecklare som vill se ett grönare nät. Han säger att utsläppen motsvarar en sjätteplats, om det jämförs med hela länder. Varje interaktion med nätet, om det så bara är ett enkelt mejl, leder till utsläpp. Majoriteten av utsläppen beror på att vi gör av med el som kan ha genererats i kolkraftverk. Till det kommer mindre utsläpp från tillverkning av utrustning, men det är den mindre delen.

– Idag är vi inte fokuserade på hur vi bygger hemsidor. Vi söker de enklaste lösningarna istället för de bästa, säger Michael Andersen.

Nu hoppas han kunna ändra på det, till att börja med genom sin organisation Sustainable WWW. Med hjälp av den sprider han kunskap och tips om hur utvecklare och användare av nätet kan minska sin miljöpåverkan. Fotot på sig själv som han skickar för att illustrera artikeln har till exempel anpassats för att belasta så lite som möjligt. Till att börja med är storleken mindre än för ursprungsbilden, bara 40 kilobyte istället för 2000. Sedan är bakgrunden lite suddig, vilket minskar bildstorleken och därmed ger mindre belastning när bilderna överförs på nätet. Han har också valt ett sparsamt format, WebP.

Böcker också viktiga

För egen del, började det inte med nätet ändå, utan med boken Sustainable Web Design av Tom Greenwood.

– Efter att ha läst den började jag med det här på allvar. Jag började sprida artiklar för att öka medvetenheten och inspirera andra webbdesigners, berättar Michael Andersen.

Då var det en hobby, men nu har han sin organisation och  ser det som att han kan använda sitt yrke som webbdesigner för att göra en insats för en bättre värld. Ifall han vinner och verkligen blir Årets miljöhjälte, ska han använda pengarna för att få fler att utveckla nätet mer hållbart, men också för att bättra på den egna verksamheten.

– Jag kan installera solpaneler och skapa mer förnybar energi. Jag vill också skapa en video som lär ut etisk design, säger Michael Andersen.
Och så vill han skriva en bok, en mycket detaljrik bok som kan ge konkreta tips för hur webben ska hanteras bättre. De böcker som redan är skrivna ger  inte den sorts konkreta upplysningar som behövs för den som vill göra verkstad av sina kunskaper.

–  Jag tänker mig att ägare av en hemsida kan läsa min bok och  lära sig om om hur de kan optimera bilder, använda grön web-hosting, mörka teman och bidra på annat sätt till ett mer hållbart nät,  säger han.

Elföretag utser miljöhjälten

Årets miljöhjälte utses av elföretaget Bixia. Bland övriga nominerade för årets pris finns Fältbiologerna, Swopshop, Ten Island Seafarm, VI håller oss på jorden,  och den ideella föreningen Ätbart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV