Radar

Hungern ökar fortfarande i världen

En flicka i Indien.

46 miljoner fler människor var hungriga år 2021 jämfört med året innan. Sammantaget handlar det om nästan en miljard personer.  

Antalet hungriga människor i världen ökade redan kriget i Ukraina började med åtföljande blockad av export av livsviktigt vete. Det rapporterar FN  i en nyligen släppt rapport, State of Food Security and Nutrition in the World Report 2022.

Enligt den levde 828 miljoner människor med hunger år 2021. Det är en ökning med 46 miljoner sedan året innan och en ökning med hela 150 miljoner sedan år 2019. I Afrika handlar det om 20,2 procent av befolkning, i Asien 9,1 procent, 8,6 procent i Latinamerika och mindre än 2,5 procent i Nordamerika och Europa

Enligt ett pressmeddelande kan konflikten i Ukraina leda till att ytterligare 13 miljoner människor lever i hunger år 2022 och upp till 19 miljoner fler människor år 2023.

Som förklaring anges klimatförändringen,konflikter, växande ojämlikhet och annat som sätter press på livsmedelssystemet. Enligt rapporten måste kostnaden för näringsrik mat kunna levereras till lägre kostnad.

– Genom att förändra vårt livsmedelssystem kan vi minska kronisk hunger globalt och bidra till vår planets hälsa. Dessa insatser kan endast lyckas genom engagemang från lokalsamhällen, civilsamhället, den privata sektorn och myndigheter för att förebygga och hantera konflikter samt förändra ojämlikheter inom jordbrukssystemen, säger Malin Flemström, vd för The Hunger Project Sverige, enligt pressmeddelandet från organisationen som har som mål att minska hungern i världen.

FN-rapporten sampubliceras av FN-organen FAO,IFAD, UNICEF, WFP och WHO.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV