Radar

Amnesty: Inhumant flyktingmottagande i Litauen

Migranter vid ett nybyggt flyktingläger i Litauen, nära gränsen till Belarus, i augusti 2021.

Flyktingar och migranter som anländer till Litauen frihetsberövas, misshandlas och tvingas leva under inhumana förhållande. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

Enligt rapporten ska tusentals personer som anlänt till Litauen godtyckligt ha placerats på anläggningar som påminner om militärläger, där de uppges leva under miserabla förhållanden. Vissa av dem ska även ha ha misshandlats på tortyrliknande vis.

– Det här bemötandet står i stark kontrast mot den vänlighet med vilken människor som flytt Ukraina mötts av i EU, skriver människorättsorganisationen.

Slagna och kränkta

Den mörka bild som målas upp bygger på intervjuer med tiotals personer från bland annat Kamerun, Irak, Nigeria och Syrien. Flera av dem säger sig ha blivit slagna, förolämpade och utsatta för rasistiskt motiverade kränkningar.

– I Irak har vi hört om mänskliga och kvinnliga rättigheter i Europa. Men här finns det inga rättigheter, säger en yazidisk kvinna, som satt frihetsberövad i en anläggning nära den belarusiska gränsen, till Amnesty International.

I juli förra året införde Litauen ny lagstiftning efter att antalet människor som passerade över gränsen från Belarus ökat kraftigt. Enligt den nya lagen ska alla som tar sig in Litauen utan att ha genomgått den reguljära processen automatiskt tas i förvar.

Detta, skriver Amnesty, har i praktiken lett till att många suttit frihetsberövade under lång tid. Ett stort antal av dem har inte heller fått sina asylärenden prövade medan tusentals andra med våld tvingats tillbaka till Belarus, där de saknar möjlighet att söka skydd.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.