Radar

Storbritannien godkänner utlämning av Assange

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel har godkänt att Wikileaks-grundaren Julian Assange ska utlämnas till USA.

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel har godkänt att Wikileaks-grundaren Julian Assange ska utlämnas till USA, där han anklagas för spioneri.

Enligt Patels kansli måste hon skriva under en utlämningsorder ”om det inte finns några skäl att förbjuda ordern”, och domstolarna har inte inte hittat några sådana.

Wikileaks säger att Patels beslut är ”en mörk dag för pressfriheten och för brittisk demokrati” och lovar att överklaga till högsta domstolen.

”Julian har inte gjort något fel. Han har inte begått något brott och är ingen brottsling. Han är en journalist och en publicist och han straffas för att göra sitt jobb”, säger gruppen i ett uttalande.

Organisationen anser att hela fallet är politiskt eftersom Assange publicerat bevis på att USA ”begått krigsbrott och sedan mörkat dem”.

Julian Assange har två veckor på sig att överklaga beslutet.

Om han utlämnas till USA riskerar Julian Assange upp till 175 års fängelse för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. De hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokumenten som läcktes avslöjade amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.