Radar

Trenden med färre regelbundna blodgivare fortsätter

Antalet nya blodgivare ökade något 2021 jämfört med 2020.

Fler svenskar valde förra året att lämna blod jämfört med året innan.
– Vi är tacksamma att det är många som har kommit och gett sin första blodpåse, säger Ingrid Johansson på organisationen Ge blod.

Antalet personer som regelbundet ger blod fortsätter däremot att sjunka.
Under 2021 lämnade 198 709 personer i Sverige blod. Av dem var 30 136 nya blodgivare – en ökning med sex procent jämfört med året innan enligt Ge blod, ett samarbete mellan landets regioner.

– Det har varit många nya blodgivare som har kommit till oss under pandemin. Det startade ganska så snart i början av pandemin, många som ville hjälpa till och bli blodgivare. Då tog man det steget, säger Ingrid Johansson på Ge blod.

Sjunkande trend

Trots en ökning av nya blodgivare förra året fortsätter antalet blodgivare som regelbundet ger blod att minska. Vad det beror på är svårt att svara på. En rad faktorer spelar in, menar Ingrid Johansson.

– Vi har mycket som pockar på vår uppmärksamhet under vår fritid, det kan vara svårt att få tiden att räcka till, säger hon.

– En del fortsätter inte att ge blod på grund av till exempel medicinska orsaker, man flyttar eller kanske inte vill fortsätta.

Viss oro

Blod kan bara lagras i sex veckor och det krävs därför en jämn tillströmning med blodgivare. I vintras rådde det akut brist på blod i flera av landets regioner, men under våren har läget förbättrats.

– Just nu har vi inget ökat behov och ingen blodbrist heller, men vi vet av tradition att när semestrarna drar i gång så brukar det ställa till det, framför allt i storstadsregionerna.

Det finns därför en oro inför sommaren.

– Vi är allt mer sugna på att resa och att fler kommer vara borta under sommaren och glömmer att prioritera blodgivningen, säger Ingrid Johansson.

– Blodanvändningen tar inte semester. I sjukvården i Sverige används en påse blod i minuten, dygnet runt, året om, tillägger hon.

Vilken blodgrupp vi tillhör avgörs av vilka antikroppar vi har i blodet, vilket i sin tur styrs av genetiska faktorer
Vilken blodgrupp vi tillhör avgörs av vilka antikroppar vi har i blodet, vilket i sin tur styrs av genetiska faktorer. Grafik: Anders Humlebo/TT

Under tisdagen uppmärksammas den internationella blodgivardagen som arrangeras av Världshälsoorganisationen (WHO).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV