Radar

”Graviditetsregister” oroar i Polen

Kvinnostrejk, en polsk kvinnorättsorganisation, demonstrerade mot abortlagarna på 8 mars i fjol.

Polens regering har beslutat att alla graviditeter måste journalföras av sjukvården. Kritiker kallar det för ytterligare ett sätt att kontrollera kvinnor i Polen, som har en av Europas mest restriktiva abortlagstiftningar.

Polens hälsodepartement säger att informationen ska användas för att underlätta arbetet för läkare både i Polen och utomlands och förnekar att det skulle röra sig om något ”graviditetsregister”.

Oppositionspolitiker och andra kritiker menar att det är just det, ett graviditetsregister, som i förlängningen kan användas för att väcka åtal mot kvinnor vars graviditeter inte fullföljs.

– Det är skräckinjagande att ha ett graviditetsregister i ett land med ett nästan totalt abortförbud, säger vänsterparlamentarikern Agnieszka Dziemianowicz-Bak.

Förordningen som utökade mängden information som ska sparas i patientdatabasen till att även inkludera graviditeter skrevs under av hälsoministern Adam Niedzielski tidigare under måndagen.

Enligt Marta Lempart, ledare för en polska kvinnorättsorganisation, förekommer det redan angiveri, genom att polisen får in tips och sedan förhör kvinnor om deras graviditeter.

Polen har en av EU:s hårdaste lagstiftningar mot abort och skärpte den så sent som i fjol, sedan författningsdomstolen fastslagit att det inte var förenligt med grundlagen att tillåta aborter på grund av skador på fostret.

EU-parlamentet har kritiserat Polen för lagändringarna.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.