Radar

Så ska fler gymnasieelever gå i mål

Långtifrån alla unga når examen på gymnasiet.

Tre av tio ungdomar tar inte examen på gymnasiet. Både användningen av yrkespaket och övergången till Komvux behöver förbättras, visar en statlig utredning.

Enligt utbildningsminister Anna Ekström (S) är det alldeles för många unga som inte når examen. Bara hälften av alla elever på introduktionsprogrammen går över till ett nationellt program inom fem år.
Utan en gymnasieexamen är det väldigt svårt att etablera sig och få en fast förankring i arbetslivet, säger Anna Ekström på en pressträff.

En statlig utredning föreslår nu åtgärder för att fler unga ska nå målen.
Användningen av så kallade yrkespaket ska utvecklas, och övergången till Komvux förbättras.

Krav på samtal

Yrkespaketen ska definieras i skollagen och det ska också införas en skyldighet att erbjuda elever som lämnar gymnasieskolan utan examen ett avslutande vägledningssamtal. Det ska även ges till alla elever som lämnar gymnasiesärskolan.

Utredaren Katrin Stjernfeldt Jammeh konstaterar att orsakerna till att elever inte når målen är mångfasetterade. Problem kan finnas i såväl programstruktur som behörighetskrav och bakgrundsfaktorer hos elever som skolan inte lyckas kompensera för.
Hon föreslår även att bestämmelserna i skollagen om tillgång till vägledning ska bli tydligare. Det ska framgå att elever ska ha tillgång till studie- och yrkesvägledning och att det ska ske i samverkan med lärare och övrig personal.

"Trycka tillbaka våldet"

Förslagen ska börja gälla den 1 januari 2024, enligt utredningen.
Anna Ekström meddelar att hon ska titta vidare på förslagen.

Tidig arbetslöshet ökar risken för återkommande arbetslöshet, och det är en situation som kan leda till hopplöshet men också bidra till att det blir svårare att bryta gängkriminalitet och segregation, säger hon.

Ska vi lyckas trycka tillbaka våldet och bryta segregationen är det helt avgörande att fler unga når målen med sina studier, säger Ekström.