Radar

Lula kan besegra Bolsonaro direkt

Växande stöd för Lula.

Expresidenten Lula da Silva är nu så populär att han kanske kan besegra den sittande Jair Bolsonaro i första omgången i det brasilianska valet i höst, enligt den senaste mätningen från institutet Datafolha.

Lula ligger på 48 procents stöd, jämfört med Bolsonaros 27 procent, en marginal som alltså ökat till 21 procentenheter – sett som oerhört mycket i sammanhanget.

Och om man räknar bort bland annat troliga blankröster ser det ännu ljusare ut för den socialdemokratiske Lula, som tidigare styrde Latinamerikas största land 2003–2010: då ligger 76-åringen på 54 procent mot 67-årige Bolsonaros 30 procent.

En rad andra kandidater ställer också upp i presidentvalet, men har i nuläget försumbart stöd. Valet hålls den 2 oktober, och om ingen uppnår 50 procent hålls en andra omgång den 30 oktober.

Men nu ser Lula alltså ut att ha chans att vinna direkt. Det blir i så fall en häpnadsväckande återkomst, efter det att han för bara några år sedan kastades i fängelse. Anklagelserna om korruption som fällde honom anses av många ha varit politiskt motiverade.

Datafolhas enkät anger en felmarginal på 2 procentenheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV