Radar

Livsmedelsverket: Häll inte ut mjölken

Havredryck från Oatly och mellanmjölk från Arla har testats i undersökningen.

Mjölk och havredryck håller betydligt längre än bäst före-datum. Det visar en undersökning beställd av Livsmedelsverket i syfte att minska matsvinnet.

”Många häller nog ut drycken när bäst före-datumet passerat utan att egentligen veta att den fortfarande går att dricka”, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

I undersökningen, som genomförts av forskningsinstitutet RISE, fick 33 personer smaka på mjölk och havredryck ur öppnade förpackningar med passerade bäst före-datum som förvarats i fyra, respektive åtta plusgrader.

Resultatet visar att mjölken, jämfört med nyöppnade förpackningar vars bäst före-datum inte passerats, smakade lika bra efter fjorton, respektive sju dagar.

Smaken på havredrycken var oförändrad tio, respektive sexton dagar efter passerat bäst före-datum.

”Våga titta, lukta och smaka på mat och dryck så kommer du att märka att mycket smakar bra och går att äta även om bäst före-datum passerat”, säger Karin Fritz i pressmeddelandet.

”Du kommer både att spara pengar på det och dessutom göra klimatet och miljön en stor tjänst”.

Undersökningen är en del i Livsmedelsverkets, Jordbruksverkets och Naturvårdsverkets pågående regeringsuppdrag för minskat matsvinn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV