Radar

Så minskar du fotavtrycket när du reser

Med sidan Klimatsmart semester vill forskarna visa färdsätt och semestermål som belastar klimatet mindre än den traditionella solresan.

Semesterresor har stor påverkan på klimatet. Men det finns sätt att minska utsläppen.

En familj på fyra personer som reser till Florida och bor på hotell i en vecka släpper ut 9352 kg koldioxid. Medan det blir 664 kg om samma familj istället tar tåget till Nice.

Semesterresor har stor påverkan på klimatet. Med det digitala verktyget « Klimatsmart semester » går det att räkna ut vad olika semesterresor kostar i termer av utsläpp av växthusgaser. Sidan visar hur mycket koldioxid som går åt. Resa och boende står ofta för de högsta utsläppen.

– Det som påverkar transport är hur långt man reser och med vilken typ av färdmedel. Bara att flyga kortare, att inte flyga till Thailand utan till Kanarieöarna, skulle halvera utsläppen, säger Erik Lundberg forskare i företagsekonomi och verksam vid Centrum för turism på Göteborgs universitet. 

Erik Lundberg, forskare i företagsekonomi
Erik Lundberg, forskare i företagsekonomi. Foto: Klimatsmart semester

Midnattssol i Lofoten, segling i Kroatien, snorkling utanför Göteborg, snabbtåg till Paris, vandring på Kungsleden eller kajakpaddling på Västkusten. På sidan, som lanserades första gången 2018, ges många klimatsnåla resalternativ. Bakom initiativet står ett nätverk av akademier, offentliga organisationer och branschorganisationer för turistnäringen i Västsverige. Forskare vid Chalmers har gjort beräkningarna av hur mycket koldioxid olika slags semestrar genererar. 

– De flesta som reser och har stor klimatpåverkan är en väldigt liten del av jordens befolkning och vi i Sverige är en del av dem. Man kan uppskatta att 10-20 % av jordens befolkning står för 80 % av klimatavtrycken från semestrande. Så det är en begränsad andel av befolkningen som står för klimatavtrycken när det gäller turistande, säger Erik Lundberg.

Flyget står för den största delen utsläpp och de allra flesta resorna, 82 procent enligt SCB, är privata. Fram till 2017 ökade svenskarna sitt flygande varje år, enligt en rapport från Chalmers. Därefter började flygandet gå ned. Den stora förändringen kom med pandemin. När Naturvårdsverket förra året frågade svenskar om de gjort något för att minska sin påverkan på klimatet svarade över hälften att de ändrat sina semestervanor.

– Det är tecken som visar på att många återgår till att konsumtionsmönster som vi hade innan pandemin, men det får vi avvakta och se, säger Erik Lundberg.

Med sidan vill forskarna visa färdsätt och semestermål som belastar klimatet mindre än den traditionella solresan. Med tåg, buss eller elbil går det att åka längre utan lika stora utsläpp som med flyg. Charter är bättre än reguljärflyg ur ett klimatperspektiv eftersom de ofta är fullsatta och det blir mindre utsläpp per passagerare.

Det finns politiska åtgärder att ta till för att minska semesterrresornas påverkan på klimatet, säger Erik Lundberg. Men tvingande åtgärder som att höja skatter eller införa begränsningar för hur mycket koldioxidsläpp en person får bidra till är ofta impopulära. Med tekniska lösningar långt fram i tiden kan informationsinitiativ spela en roll.

– I jämförelse med politiska styrmedel och tekniska innovationer är det väldigt svagt. Det är ett informationsstyrmedel för att informera konsumenten om att såhär kan du semestra klimatsmartare. Att inte skuldbelägga utan visa på möjligheterna och alternativen, säger Erik Lundberg.

Hållbarhetsarbetaren Fredrik Warberg har länge varit engagerad i hur semestrande kan bli mer hållbart. Han var en av initiativtagarna när sidan klimatsmart semester först lanserades.

– Vi behöver göra jättemycket för att klara någon slags klimatomställning. Många saker är väldigt svåra att göra någonting åt, det skulle innebära stora uppoffringar för människor. Men att flyga på semestern är inget överlevnadsbehov utan verkligen en lyxvara, säger Fredrik Warberg.

Jörgen Larsson och Fredrik Warberg
Jörgen Larsson och Fredrik Warberg. Foto: Klimatsmart semester

En av de vanligaste anledningarna svenskar anger till varför de vill resa på semester är att umgås med nära och kära. Något som går att uppfylla på nära håll, säger Fredrik Warberg. Tillsammans med forskaren Jörgen Larsson har han nu skapat « Tågcykel touring », ett ideellt initiativ som uppmuntrar till resor med cykel och tåg.

– Klimatsmart semester som vi har hållit på med i många år är ju till för att människor ska upptäcka att det finns många roliga semestrar som man kan göra utan man måste flyga. Det här är ett fortsatt led i det, att man kan göra jättespännande semestrar utan att behöva lämna marken, säger Fredrik Warberg.

Idén föddes när han och Jörgen Larsson började tänka ut klimatsmarta semesteralternativ.

– Cykel och tåg är ju egentligen det bästa, men man kan inte kan ta med cykel på alla tåg och då började vi fundera, säger han.

Lösningen blev elcyklar som kan vikas ihop och stoppas ned i väskan under tågresan.

– Vår lösning är med vikbara elcyklar för vi är lite bekväma, men man kan ju också hyra cyklar i nästan alla städer runt om i Europa.

På sin sida om tåg- och cykelsemestrar ger de information om vilka bolag i Sverige och Europa som tillåter cyklar på tågen. Bland deras tips på turer finns en cykeltur runt Östersjön längs med Polens och Blekinges kuster och runt ön Senja norr om Lofoten. Fredrik Warberg har redan bestämt sin första destination.

– Den första turen ska jag och min fru göra här i Västra Götaland och Halland, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV