Radar

P3 Dystopia tilldelas populärvetenskapligt pris

Foto: Elin Berge.

Victor Hariz, rösten bakom P3-podden Dystopia, har tilldelats årets populärvetenskapliga pris av Natur & Kultur på 250 000 kronor. Podden är känd för sina dramatiserade framtidsspaningar av ämnen som kärnvapenkrig, klimatkatastrofen och pandemier.

P3 Dystopia, som just nu innehar plats 42 på poddtoppen.se, har i flera år underhållit Sverige med sina rafflande dystopiska berättelser. Men Viktor Hariz historier är inte tagna ur luften. Istället utgår de ifrån vad vetenskapen säger, något som ökar känslan av hårresande föraning i takt med att de ofta katastrofala konsekvenserna av mänsklighetens hybris avslöjas.

Victor Hariz och hans teams ansträngningar för att på ett intresseväckande sätt lyfta några av samtidens största utmaningar har inte gått osedda. Nu tilldelas de Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris på 250 000 kronor.

Juryns motivering:
Viktor Hariz har med P3-podden Dystopia skapat ett nytt sätt att sprida kunskap om vår tids ödesfrågor. Tillsammans med sitt team har han utvecklat ett berättande format som förnyar populärvetenskaplig kommunikation. Genom att kombinera forskarröster, dokumentära inslag och radioteater väcker han känslor och stimulerar till bildning, inte minst hos unga lyssnare.

Victor Hariz är anställd vid SR Västerbotten, och P3 Dystopia utvecklade han tillsammans med Ulla Svensson och Caroline Pouron. Han är 37 år gammal och bor kvar i födelsestaden Umeå.

Följande info om podden finns på P3:s hemsida: ”Programledare är Viktor Hariz från P3 Umeå, Anna Davour, redaktör på tidskriften Forskning och Framsteg, vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt, Viktor Löfgren och Freddi Ramel.”

Konceptet togs fram ”i nära samarbete med Caroline Pouron och Ulla Svensson”.

Fakta om stiftelsen:

“Stiftelsen Natur & Kultur verkar för demokrati och bildning genom att dela ut priser, stipendier och stöd. Det populärvetenskapliga priset delas ut för sjätte året och ges till personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten. Tidigare pristagare är: Johan Rockström, Maja Hagerman, Åsa Wikforss, Maria Gunther och Mårten Schultz.”

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.