Radar

P3 Dystopia tilldelas populärvetenskapligt pris

Foto: Elin Berge.

Victor Hariz, rösten bakom P3-podden Dystopia, har tilldelats årets populärvetenskapliga pris av Natur & Kultur på 250 000 kronor. Podden är känd för sina dramatiserade framtidsspaningar av ämnen som kärnvapenkrig, klimatkatastrofen och pandemier.

P3 Dystopia, som just nu innehar plats 42 på poddtoppen.se, har i flera år underhållit Sverige med sina rafflande dystopiska berättelser. Men Viktor Hariz historier är inte tagna ur luften. Istället utgår de ifrån vad vetenskapen säger, något som ökar känslan av hårresande föraning i takt med att de ofta katastrofala konsekvenserna av mänsklighetens hybris avslöjas.

Victor Hariz och hans teams ansträngningar för att på ett intresseväckande sätt lyfta några av samtidens största utmaningar har inte gått osedda. Nu tilldelas de Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris på 250 000 kronor.

Juryns motivering:
Viktor Hariz har med P3-podden Dystopia skapat ett nytt sätt att sprida kunskap om vår tids ödesfrågor. Tillsammans med sitt team har han utvecklat ett berättande format som förnyar populärvetenskaplig kommunikation. Genom att kombinera forskarröster, dokumentära inslag och radioteater väcker han känslor och stimulerar till bildning, inte minst hos unga lyssnare.

Victor Hariz är anställd vid SR Västerbotten, och P3 Dystopia utvecklade han tillsammans med Ulla Svensson och Caroline Pouron. Han är 37 år gammal och bor kvar i födelsestaden Umeå.

Följande info om podden finns på P3:s hemsida: ”Programledare är Viktor Hariz från P3 Umeå, Anna Davour, redaktör på tidskriften Forskning och Framsteg, vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt, Viktor Löfgren och Freddi Ramel.”

Konceptet togs fram ”i nära samarbete med Caroline Pouron och Ulla Svensson”.

Fakta om stiftelsen:

“Stiftelsen Natur & Kultur verkar för demokrati och bildning genom att dela ut priser, stipendier och stöd. Det populärvetenskapliga priset delas ut för sjätte året och ges till personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten. Tidigare pristagare är: Johan Rockström, Maja Hagerman, Åsa Wikforss, Maria Gunther och Mårten Schultz.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV