Radar

Bildläcka från Xinjiang när FN-chef är där

Hur mycket får Michelle Bachelet, till vänster, egentligen se under sin Kina-resa? Bilden är från den sydliga storstaden Kanton (Guangzhou) i måndags.

En hackare har för första gången fått ut bilder från Kinas fångläger i Xinjiang, skriver norska Aftenposten, som ingår i en internationell grupp medier med tillgång till materialet. Avslöjandet kommer samtidigt som FN:s människorättschef är i Xinjiang.

Bilder och andra filer ska ha plockats från polisdatorer i Kina av hackaren. Av materialet framgår att högt uppsatta kinesiska ledare är direkt inblandade i den brutala behandlingen av hundratusentals uigurer och andra muslimer i provinsen.

Den kinesiska regimen har beskrivit stora anläggningar där människor arbetstränas i den isolerade provinsen. Men människorättsgrupper rapporterar att folk snarare låses in och tvångsarbetar.

FN-toppen Michelle Bachelet är i Xinjiang på tisdagen, som del i en rundresa i Kina. Men västvärlden tvivlar på att hon får se något annat än de välregisserade miljöer Kinas styrande vill visa upp.

– Om FN-teamet inte får obegränsad tillgång i Xinjiang litar jag inte på deras rapporter, säger Nursimangul Abdureshid, en uigur som lever i exil i Turkiet, till nyhetsbyrån AFP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV