Radar

Unicef: Allt fler barn väger för lite

Ett barn vägs i en hink i Centralafrikanska republiken.

Konflikter, klimatförändringar och coronapandemin har gjort att antalet underviktiga barn ökar på flera håll i världen, visar en ny rapport från FN:s barnfond Unicef.

Över en miljon barn dör varje år av undernäring.

Undernäring är relativt lätt att behandla med näringstillskott. Ändå har antalet underviktiga barn ökat dramatiskt de senaste åren och 44 miljoner barn riskerar i dag svält, skriver Unicef i sin rapport.

Av det globala biståndet går i dag 0,2 procent till behandling av undernäring.
”En relativt liten investering kan dramatiskt minska antalet barn som dör av undernäring. Vi vet vad som behöver göras, vi vet hur vi kan rädda barns liv. Men det behövs nationella investeringar och mer bistånd”, säger Unicef Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt i ett pressmeddelande.

Undernäringen ökar mest i länder och områden där krig och konflikter pågår, där klimatförändringarna slår hårt och där pandemins ekonomiska följder har drabbat befolkningen som mest, visar rapporten.

I Uganda har antalet barn som lider av undervikt på grund av undernäring ökat med mer än 60 procent de senaste åren och i Afghanistan är 1,1 miljoner barn i akut behov av näringstillskott, vilket är nästan en fördubbling sedan 2018.

På Afrikas horn är hotet akut för minst 1,7 miljoner barn och i Väst- och Centralafrika lider 1,4 barn av svår undervikt, vilket är en uppgång med 12 procent sedan 2021.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV