Radar

Fler vill arbeta inom lantbrukssektorn

Fält med ekologisk råg hos Magnus Nyman, ekobonde på Källunda gård, i skånska Häglinge.

Under 2021 växte naturbruksprogrammet mest av landets alla yrkesprogram utifrån antalet sökande. Det Jämtlandska naturbruksgymnasiet Torsta som fokuserar på lantbruk, djurvård, naturturism och skogsbruk har sett en tredubbling av antalet sökande sedan 2020.

I en intervju med SVT säger naturbruksgymnasiets rektor Oscar Amrén att antalet sökande har gått från sju till 25 på bara två år.

– Att det skulle dra iväg så här, det hade vi inte vågat hoppats på. Men det är jätteroligt att vi är med och befolkar landsbygden – att de unga vågar tro på landsbygd och glesbygd, säger Amrén.

Detta sker nu alltså trots en långvarig trend i Sverige mot allt färre bönder. Stigande dieselpriser har också inneburit ett hårt slag mot branschens fossildrivna fordonsflotta.

Men kanske är den trenden på väg att vända. Under 2021 fick nämligen alla som tog studenten vid Torsta jobb direkt.

– Jag jobbar redan. Jag är timanställd på en gård så jobb är nog inte så svårt att få, säger Matilda Handler som går andra året på gymnasiet, till SVT.

Enligt branschorganisationen Gröna arbetsgivare som företräder företag inom lant- och skogsbrukssektorn kan detta ha flera olika förklaringar. Men framför allt verkar skolor marknadsföra sig bättre idag än tidigare år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV