Radar

Flera väderrekord i mars – här sken solen mest

På flera platser slogs det rekord i antal soltimmar i mars.

Mars månad har bjudit på mycket sol med flera rekord i soltimmar. I norr kom våren ovanligt tidigt medan det i söder varit torrare än normalt.

– Mars månad sticker ut på flera sätt. Dels höll högtrycket i sig ovanligt länge, dels har det varit både torrare och blötare än vanligt, säger SMHI:s meteorolog, Emma Härenstam.

Rekord i soltimmar blev det i Lund, Växjö, Visby, Hoburg, Göteborg, Norrköping, Stockholm och Karlstad. Soligast i landet i mars var Gotland.

Norrland slog visserligen inte solrekord men man fick en rekordtidig vår med ovanligt varmt väder. Kring Storsjön i Jämtland och i Lappland kom den meteorologiska våren mycket tidigt i år.

Varmare än normalt

På stationerna i Gällivare/Malmberget, Överkalix-Svartbyn och Jokkmokk är vårens ankomstdatum i år ett av de tidigaste som någonsin uppmätts.

Mars 2022 blev också varmare än normalt i hela landet. På vårdagjämningen slogs rekord i temperaturer både i norr och söder. Månadens högsta temperatur hade Gladhammar i Småland med 18,3°.

Det har också varit ovanligt torrt på flera håll i landet. På SMHI:s mätstationer i Linköping, Harstena, Gotska sandön, Visby och Hoburg har man inte mätt upp någon nederbörd alls i mars.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV