Rika länder och företagsjättar talade om en rättvis återhämtning efter pandemin. Men löftena var till stor del tomma och falska, anser Amnesty International i en ny rapport.
Det är ett av vår tids största svek, skriver organisationen som i dag publicerar sin årliga sammanställning över mänskliga rättigheter i världen.
Stater och företagsjättar har fördjupat den globala ojämlikheten och i rapporten kartläggs de grundläggande orsakerna — bland annat företagens profithunger, nationellt egenintresse och regeringars försummelse av sjukvård och offentlig infrastruktur.
”2021 skulle ha blivit ett år av läkning och återhämtning. I stället blev det en drivbänk för ojämlikhet och instabilitet, inte enbart för 2021 och 2022 utan för hela det kommande decenniet”, skriver Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare, i rapporten.
Otillräckliga vaccinleveranser
Den snabba lanseringen av vaccin mot covid-19 väckte hopp om att man skulle kunna sätta stopp för pandemin globalt.
Men i slutet av 2021 var bara fyra procent av dem som bor i låginkomstländer fullt vaccinerade, trots att man tillverkat tillräckligt mycket vaccin för att kunna vaccinera hela världen, står det i rapporten. På kontinental nivå hade Afrika den lägsta vaccinationsgraden i världen – bara åtta procent av befolkningen var då fullt vaccinerad, på grund av otillräckliga vaccinleveranser.
Rika länder som EU:s medlemsstater, Storbritannien och USA bunkrade mer vaccin än de behövde, samtidigt som de blundade när läkemedelsjättar prioriterade vinster framför människoliv, skriver Amnesty.
Pandemin en dimridå
Samtidigt användes pandemin som dimridå i konflikter och kriser av olika slag. Under 2021 använde regeringar världen över en allt större arsenal av verktyg och taktiker för att kväva oberoende och kritiska röster. Människorättsförsvarare, civilsamhällesorganisationer, medier och oppositionsledare utsattes för olagliga frihetsberövanden, tortyr och försvinnanden.
När det gäller Sverige belyser Amnestys årsrapport också den oproportionerligt höga graden av svår sjukdom och dödsfall till följd av covid-19 bland personer med utländsk bakgrund. Socioekonomiska faktorer som trångboddhet och en lägre vaccinationsgrad anses vara bidragande orsaker.