Radar

Vapenvila tycks nära i Etiopien

Mat öronmärkt till Tigray- och Afarregionerna i ett WFP-lager i Semetera i Afar i Etiopien.

En vapenvila tycks till slut vara nära i Etiopien. Tigreanska rebeller går med på ett förslag som regeringen i Addis Abeba presenterat – vilket kan vara en vändpunkt i kriget som pågått i snart ett och ett halvt år.

Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som går i täten för rebellgrupperna i Tigray, går med på att ”implementera ett upphör i våldsamheterna med omedelbar verkan”, enligt ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Parterna har förhandlat om vapenvila eller eldupphör i perioder när ställningarna på marken har gått fram och tillbaka.

Föra in hjälp

På torsdagen meddelade den etiopiska centralregeringen överraskande en vapenvila, med hänvisning till att den vill låta föra in humanitär hjälp till den drabbade civilbefolkningen och ”bana väg för en lösning av konflikten”.

Premiärminister Abiy Ahmeds regering uppmanade vidare rebellstyrkorna att avstå från våld och dra sig tillbaka från områden utanför Tigray som de tagit kontroll över.

Rebellrörelsen svarar att det är upp till Etiopiens centrala myndigheter att göra mer än att ge ”tomma löften” och i stället vidta konkreta åtgärder för att hjälporganisationer ska få fri passage.

Tigrayregionen med de angränsade regionerna Amhara och Afar
Tigrayregionen med de angränsade regionerna Amhara och Afar. Grafik: Johan Hallnäs/TT

Hundratusentals människor i konfliktområdet riskerar svält och tusentals människor har dödats sedan regeringens offensiv mot TPLF i november 2020. Över 400 000 har tvingats fly sina hem i Tigray, enligt FN.

Välkomnar beskedet

Båda sidorna i kriget har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter. Bland annat EU, USA och Storbritannien har välkomnat beskedet om vapenvila.
USA ”uppmanar båda sidor att bygga på förslaget för att genom förhandlingar uppnå en hållbar vapenvila, inklusive nödvändiga säkerhetsarrangemang”, skriver USA:s utrikesminister Antony Blinken på Twitter.

USA:s nye särskilde sändebud för Afrikas horn, David Satterfield, har i veckan besökt Etiopien. Han träffade bland andra Afrikanska unionens representant Olusegun Obasanjo, som i månader försökt förhandla om fred utan synbara resultat.

Den amerikanska regeringen har tidigare retat upp Etiopien genom att ta bort landets handelsprivilegier, av oro för brott mot mänskliga rättigheter under konflikten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV