Radar

Västvärldens samlas till topptorsdag

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president Joe Biden när ledarna möttes i Bryssel i juni i fjol.

Vad är nästa steg för att sätta tryck på Ryssland och hjälpa Ukraina – och sig själva? Nu samlas västvärldens ledare till en tung topptorsdag i Bryssel.

Trippeltoppmöte väntar när Nato, G7 och EU i tur och ordning samlar sig vid sammanträdesborden i Belgiens huvudstad under torsdagen.

Allt har givetvis med Rysslands krig i Ukraina att göra. Än så länge har västvärlden hållit ihop och det markeras nu ytterligare med USA:s president Joe Biden på plats i Bryssel.

– Det är ett tillfälle att visa den enighet som vi har haft och den betydelse vi har för varandra, konstaterar EU-minister Hans Dahlgren (S) på plats i Bryssel på tisdagen för att förbereda EU:s del av mötet.

Biden på EU-möte

Ytterligare sanktioner lär bli ett tungt ämne. USA har gått före med importstopp för rysk gas och olja vilket lär påpekas när Biden under torsdagskvällen deltar som gäst vid EU-ländernas toppmöte.

– Jag är säker på att det igen blir en lång diskussion kring dels vad EU kan göra för att sätta ytterligare press på Vladimir Putin och det ryska styret för att få slutet på den här invasionen. Dels vad EU kan göra för att stödja Ukraina, men också vad vi behöver göra för att stärka oss själva inom unionen, för att bli mindre beroende av Ryssland och få större möjlighet att bistå dem som kommer till EU:s medlemsländer från Ukraina, säger Dahlgren till SR Ekot på väg in till tisdagens möte.

Pristak på energi?

Internt inom EU väntas energifrågan ta stor plats. Nya framstötar görs från länder i södra Europa som redan före Rysslands krig i Ukraina ville se gemensamma åtgärder mot de höga energipriserna.

– Det finns flera förslag från olika länder om hur man ska hantera det här, konstaterar Dahlgren, som liksom många andra väntar på vad kommissionen ska presentera i den plan för att ”garantera försörjningstrygghet och överkomliga energipriser” som utlovades när EU-ledarna möttes i Versailles för två veckor sedan.

Sydländerna, med Spanien i spetsen, trycker på för ett pristak för energin. Länderna i norra Europa är betydligt mer skeptiska till det.

– Självklart ska vi inte göra något på kort sikt som innebär att vi försämrar marknadens möjligheter att hantera de här frågorna på längre sikt. Men sen kan man alltid diskutera kortsiktiga insatser av olika slag, säger Hans Dahlgren.

Fakta: Trippeltopptorsdagen

Tre tunga toppmöten hålls i Bryssel på torsdag:
* Nato-ländernas stats- och regeringschefer möts på Nato-högkvarteret i nordöstra Bryssel från klockan 10 på förmiddagen. En avslutande presskonferens är inplanerad med generalsekreterare Jens Stoltenberg kl 13.15.
* G7-ländernas ledare samlas under tidig eftermiddag. Exakt var och när har ännu inte offentliggjorts. Om Japan kommer att delta på plats eller digitalt har heller ännu inte meddelats.
* EU-länderna håller toppmöte på torsdagskvällen och under fredagen. USA:s president Joe Biden deltar under torsdagen som särskilt inbjuden gäst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV