Energi

Rensa skåpen och skapa en odling

Grunden till sommarens odling kan finnas i ditt köksskåp.

Det blir lätt dyrt att odla. Med många fröpåsar för 50 kronor styck rusar kostnaderna iväg. Men det finns flera trick för att hålla nere kostnaderna och på samma gång spara resurser.  Det känns ibland rätt skevt att någon ska producera jord, kokosfibrer eller smarta, självbevattnande krukor när det mesta finns omkring oss i naturen, och i återvinningen. Så kolla igenom köket noga. Jag har sått tomater i tre små krukor jag gjorde av en tom hushållsrulle. Fröerna grävde jag ut ur en tomat jag hade.

Dill, koriander och många andra kryddor är hur enkla som helst att odla. Fänkål och anis ger underbart aromatiska blad. Många grönsaker går att odla från också. Solrosfrön plockar jag ut ur vildfågelfrön. Det är inte fel med en och annan citrusfrukt heller – även om det sällan blir särskilt mycket frukt har de vackra, aromatiska blad och underbara små blommor.

Och salladshuvuden som har kvar en rejäl stock går också att odla vidare. Ställ stocken i lite vatten eller plantera i jord så utvecklas rötter och nya blad växer ut. Morötter och andra rotfrukter går också att odla så, men de utvecklar inga kraftiga rötter, utan då handlar det om att vänta tills de blommar och producerar fröer.

En del växter förökar sig genom att producera skott
En del växter förökar sig genom att producera skott. Foto: Jerker Jansson

Skott

De allra flesta växter som har en stam kan utveckla rötter från en gren eller topp. Det varierar mycket mellan arter hur enkelt och snabbt det går. En del växter har i praktiken givit upp att producera fröer och kör uteslutande med att föröka sig med skott.

Det finns en massa trix och metoder för att få skott att rota sig. Kemikalier som i princip gör att rotceller delar sig extra snabbt. Lite cancerliknande och rätt obehagligt. Bättre då med naturliga lösningar. En naturlig lösningsom gynnar rottillväxt är några fina kvistar sälg i ett glas vatten. Det löser ut salicylsyra som stimulerar rottillväxt.

Rensa skottet noga så att inga blad eller fnasighetet hamnar i vattnet. Gör ett snett snitt längst ner på stammen och stoppa genast ner skottet i vätska. En aldrig så liten luftbubbla kan stoppa upptaget av vatten. Undvik genomskinliga kärl, rötter gillar mörker. Ställ skotten i ett soligt fönster, gärna lite varmt och byt vatten flera gånger i veckan.

Chili kan planteras om
Chili kan planteras om. Foto: Jerker Jansson

Chili

Längst in i ett hörn i skafferiet hittade jag en skål med chilifrukter som torkat. En del kommer från mina egna odlingar och dem vill jag odla vidare. Det är extremt smart att bejaka naturen så mycket som möjligt när vi faktiskt tvingar växter att leva på ett sätt som de inte är skapta för. Så jag kommer att pilla ut fröer och så. Det som kommer upp kommer upp och jag väljer hellre en lite mindre hipsterball sort som trivs på min balkong än nån som bara krånglar.

Krukor kan vara olika saker
Krukor kan vara olika saker. Foto: Jerker Jansson

Alternativa krukor

Till tomatskivan jag skar bort från min frukosttomat har jag valt att använda en hushållsrulle. Papperet kommer att blötas upp med tiden och krukan kommer att lösas upp i kontakten med alla mikroorganismer som finns i jorden. Och det är viktigt att använda jord. Om du inte vill köpa såjord kan du sikta lite vanlig jord och blanda i lite sand. Då blir jorden mera genomsläpplig och fröerna eller skotten drunknar inte.

Dessutom är växter beroende av sin omgivning för att må bra. De samarbetar med svampar, bakterier och med andra växter. Hydroponisk odling i all ära, för den som vill syssla med industriell odling hemma, men inget slår jord.
Jag använder plastkärl, åtminstone såna som innehållit mat från början. Glasburkar och andra genomskinliga kärl funkar, men alger kan börja växa i jorden och många växter är inte helt nöjda med att få sina rötter belysta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV