Radar

Frivilliga krafter välkomnar flyktingarna

Volontärerna Emma Solander, Birgitta Welander och Thomas Odeltorp bullar upp på "babybordet" i ankomsthallen i väntan på att dagens Polenfärja ska lägga till.

Varje dag kommer hundratals ukrainska flyktingar med färjan från Polen till Nynäshamn söder om Stockholm. Välkomstmottagandet är helt och hållet arrangerat av frivilligkrafter.

”Lugnet före stormen”, så beskriver en av volontärerna den stämning som nu råder i färjeterminalen i Nynäshamn. Klockan är strax före klockan elva på förmiddagen och funktionärer i gula västar dukar upp bord med mat, dricka, kläder, barnvagnar, leksaker, hundmat och annat – alla tänkbara förnödenheter som kan tänkas underlätta för den som tvingats fly hals över huvud och bara fått med sig det som går att bära i händerna.

Om en dryg timme kommer färjan från den polska hamnstaden Gdansk att lägga till med 311 ukrainska flyktingar ombord. Det är i alla fall vad sms:et säger som kommunen i går kväll skickade till volontären Emma Solander.

– Det är utifrån det vi kan beräkna hur mycket grejer vi ska ta hit, säger hon.

Ankomsthallen i Nynäshamns färjeterminal fylls snabbt efter att färjan från Gdansk lagt till
Ankomsthallen i Nynäshamns färjeterminal fylls snabbt efter att färjan från Gdansk lagt till. Ett bord med gosedjur fångar barnens uppmärksamhet. Foto: Claudio Bresciani/TT

I måndags kom runt 500 flyktingar, och då var 500 talet de utgick från. Allt som skänks är donerat av privatpersoner, företag och organisationer.

Distribuering av gåvor och bemanning sköts genom en lokal Facebookgrupp som på några dagar samlat 1 800 medlemmar.

Saknar organisation

Emma Solander – initiativtagaren – är till vardags yogalärare, jobbar inom hemtjänsten men sitter också i kommunfullmäktige för Miljöpartiet. Men hon poängterar noga att flyktinghjälpen är politiskt obunden.

– Jag satt hemma förra veckan, var jätteorolig och kände att något måste göras.
Sedan har det rullat på, dag för dag. Men verksamheten saknar helt rutin och logistiken börjar bli ansträngande. Emma Solander vill därför att etablerade organisationer med rutin går in och axlar ansvaret.

– Jag insåg att det inte fanns några samarbetspartners. Alla har blivit tagna på sängen eftersom krisen utvecklats så snabbt. De etablerade organisationerna håller på att samordna, men vi ligger några steg före.

En dialog med Röda korset är inledd, men något beslut har inte fattats. Volontärorganisationen Refugees Welcome är sedan tidigare på plats och delar ut kontantkort med svenska telefonnummer och hjälper också till att bemanna utskänkningen.

"Förhindra människohandel"

På plats är också polisen, både i uniform och civila kläder.
– Just för att förhindra människohandel, säger poliskommissarie Per Melander.

Många som nu tvingas fly är kvinnor och barn, vissa utan vuxet sällskap, och FN:s flyktingorgan UNHCR har specifikt varnat för risken att dessa sårbara grupper kan komma att utnyttjas i mottagarländerna.

Kopplare kan söka kontakt med flyktingar via internet och utlova boende eller arbete, men väl på plats i värdlandet överlämnar den flyende sig i händerna på en främling helt utan insyn från myndigheter. En polis som synar människor i vänthallen antyder att sådana ”misstänkta signaler rapporterats in från volontärhåll” och därför är man nu på sin vakt.

Alla som flyr till Sverige från Ukraina erbjuds tillfälligt tak över huvudet. Men enligt Migrationsverkets reprepresentant på plats, Milenko Vucetic, har 80-90 procent av de som kliver av färjan redan boende ordnat.
– Men många kommer ändå tillbaka till oss efter två-tre veckor och söker boende, säger han.

"Korridoren stängd"

En som har ett tillfälligt mål i Stockholm är Oksana, som tillsammans med sin mamma Natalia flytt från staden Ternopil i västra Ukraina. Med sig har hon också sönerna Timothy, 2, och lilla Danil som bländad tittar upp mot himlen i sin vagn – blott en månad gammal. Deras pappa är kvar i Ukraina.

– Korridoren var stängd för honom, säger Oksana medan tårarna väller fram, och syftar på att ukrainska män mellan 18 och 60 år måste stanna för att försvara landet.

Oksana som som flytt från staden Ternopil i Ukraina, tillsammans med barnen Timothy, 2 år och Danil, 1 mån, och hennes mamma Natalia
Oksana som som flytt från staden Ternopil i Ukraina, tillsammans med barnen Timothy, 2 år och Danil, 1 mån, och hennes mamma Natalia. Foto: Claudio Bresciani/TT

De har daglig kontakt via internet. Men framtiden är oviss, just nu är det dag för dag som gäller.

– Vi vet inte hur länge det här ska pågå. Kanske kan vi återvända, eller så blir vi kvar. Jag ska i alla fall söka arbete, säger Oksana.

– Och jag ska ta hand om barnbarnen, flikar mormor Natalia in.

Sedan sätter de kurs mot pendeltågsstationen för att ta sig till det nya som nu väntar.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.