Radar

Över två miljoner har flytt från Ukraina

Människor i huvudstaden Kiev försöker ta sig ombord på ett tåg till Lviv under måndagen.

Över två miljoner människor har lämnat Ukraina på flykt undan den ryska invasionen. Den ukrainska staden Lviv kämpar för att kunna ge mat och husrum till runt 200 000 flyktingar som kommit dit.

Före kriget bodde 700 000 människor i Lviv, som ligger i västra Ukraina några mil från gränsen till Polen. Nu har staden tagit emot runt 200 000 flyktingar från andra delar av landet som har drabbats hårt av angreppet.

– Kvinnor, barn och äldre som har gömt sig från artilleribeskjutning och bombningar har tvingats fly sina hem. Vi tar emot alla och ger mat och allt som är nödvändigt. Men tågen fortsätter att gå och antalet växer, säger stadens borgmästare Andrij Sadovji i ett videouttalande, rapporterar CNN.

Nu härbärgeras flyktingar i skolor, sporthallar, sjukhus och kyrkobyggnader.

Ber om hjälp

Andrij Sadovji uppmanar i sitt uttalande internationella organisationer att skicka hjälp till staden. Enligt borgmästaren behövs det medicinskt och psykologiskt stöd, skottsäkra västar, hjälmar, tillfälliga härbärgen och mobila sjukhus.

Drygt 1,2 miljoner människor av de drygt två miljoner som hittills har flytt från Ukraina sedan den ryska invasionen inleddes har flytt till Polen. Antalet flyktingar fortsätter öka i snabb takt menar FN:s högkommissionär för flyktingar, Filippo Grandi.

Stora insatser

Polen, Moldavien och Rumänien har alla gjort stora insatser för att ta hand om flyktingar som kommit från Ukraina, säger Filippo Grandi efter att ha besökt alla tre länderna.

Han poängterar också att den första vågen av flyktingar till stor del är personer med ”vissa resurser”, som en bil att ta sig fram med och en släkt utanför gränsen.

– Om kriget fortsätter är det möjligt att vi kommer att börja se personer som varken har resurser eller kontakter. Det kommer att bli en mer komplex fråga för europeiska länder att klara framöver, och det kommer att behövas ännu mer solidaritet från hela Europa och längre bort än så, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV