Radar

Upprop för hållbar vård

Vårdpersonal kräver att en kriskommission ser över arbetsmiljön inom vården.

Vårdorganisationer med en miljon medlemmar uppmanar till att ”Vårda vården”. En namninsamling ska få politiker och arbetsgivare att skapa säkrare och bättre arbetsmiljöer inom hälso- och sjukvården.

I början av valåret 2022 kallar 13 vårdorganisationer situationen efter pandemin för ohållbar, med många anställda nära utmattning. Samtidigt finns en vårdskuld efter att covid-vården tagit mycket resurser.

– Bristen på vårdplatser skapar en enorm press på läkare men också andra yrkesgrupper i vården, så fler vårdplatser skulle förbättra arbetsmiljön och ge oss bättre möjligheter till att ge en bra vård. Nu söker vi allmänhetens stöd för att bli lyssnade på, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Utöver en bättre arbetsmiljö och fler vårdplatser kräver förbunden att en kriskommission tittar på situationen, så det uppnås en ”hållbar arbetsmiljö, dit fler söker sig och där fler vill stanna”, skriver förbunden.

Bakom uppropet står Vårdförbundet, Läkarförbundet, Kommunal, SRAT, Akademikerförbundet SSR, Fysioterapeuterna, Arbetsterapeuterna, Psykologförbundet, Vision, Barnmorskeförbundet, Logopedförbundet, Audionomerna och HälsoAkademikerna. Namninsamligen ska lämnas vidare till politiker och arbetsgivare under våren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV