Energi

Festival lyfter dokumentärer som gör skillnad

Courage, som handlar om presidentvalet i Belarus 2020, är en av filmerna som visas på Tempo dokumentärfilmfestival nästa vecka.

Nästa vecka inleds dokumentärfilmfestivalen Tempo som i år har fokus på ”att göra skillnad”. Bland årets dokumentärer märks en film om det belarusiska presidentvalet 2020 sett ur en teatergrupps perspektiv och en varm skildring av människor som försöker motverka en självmordsvåg i Litauen. 

Precis som Göteborgs filmfestival som nyligen gick av stapeln blir även Tempo i år ett slags hybridevent med både biovisningar och visningar som man kan se hemma i soffan. Lisa Taube, som är festivalchef, berättar att hon är nöjd med den formen.

– Vi ägnar mycket kraft åt att hitta de bästa dokumentärerna och det är en lycka att kunna erbjuda dem till hela Sverige och inte bara till de som kan vara på plats i Stockholm, säger hon.

"Handlar om att kunna träffas"

Samtidigt är hon glad för att det inte bara blir digitalt, som förra året, utan att de som vill och kan också får möjlighet att se filmerna på bio. 

– En filmfestival handlar ju också om att kunna träffas på biografer och att ha möjlighet att ställa frågor till regissörer efteråt, så det är klart att vi är jätteglada för att vi kan göra det också.

Lisa Taube är festivalchef för Tempo
Lisa Taube är festivalchef för Tempo. Foto: Anna-Ronja Jönis

”Att göra skillnad” är något som genomsyrar många av årets filmer – alltifrån en dokumentär om danska klimataktivister som kämpat för Danmarks nya koldioxidlag till en svensk film om de anställda på ett äldreboende. Lisa Taube förklarar att det här fokuset kändes ganska givet efter att ha sett många av årets nya dokumentärer.

– Vi har sett den här trenden på en lång rad festivaler. Det är många filmer som på olika sätt tar upp individer som arbetar för att de själva och andra ska få ett bättre liv. Dessutom kändes det som ett relevant och viktigt ämne för oss att lyfta.

En pärla från Belarus

Bland sina egna favoritfilmer från årets festival nämner hon den belarusiska filmen Courage om en teatergrupp som ansluter sig i protesterna mot den sittande presidenten. 

– Jag tittar ganska ofta på en liten datorskärm vilket gör att upplevelsen kan bli lite sämre, men när jag såg den här blev jag helt såld och började till och med att gråta. Det är en pärla man inte ska missa. 

Hon slår även ett slag för den litauiska I’ll Stand by You om en epidemi av självmord i Litauen och om en psykolog och en polis som bestämmer sig för att försöka göra någonting åt det.

– Den insatsen de här två kvinnorna gör är helt fantastisk. De personifierar verkligen begreppet att göra skillnad.

Lisa Taube menar också att filmfestivalen är en unik chans att få se filmer som kan vara svåra att hitta annars.

– Det görs så otroligt mycket bra film och det är bara en liten del av dokumentärerna som hittar till Sverige. Här visar vi allt från porträtt av kulturpersoner till politiska dokumentärer och sådana som drar mer åt konsthållet, så det är en chans att se lite mer än det som går upp på de ordinarie biograferna.

Tempo Dokumentärfilmfestival äger rum den 7 till 13 mars på biografer i Stockholm och digitalt.