Radar

Skridskoguld till fängslad författare

Angela Gio och Nils van der Poel.

Skridskoåkaren Nils van der Poel ger ett av sina OS-guld från OS i Beijing 2022 till den svenske författaren och bokförläggaren Gui Minhai.

I torsdags överlämnade Nils van der Poel medaljen till Gui Minhais dotter Angela Gui.

– Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim. Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad. Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt, men det är det enda rimliga att önska sig, säger Nils van der Poel i ett pressmeddelande.

Gui Minhai fördes bort av Kina första gången 2015. För två år sedan dömdes han till 10 års fängelse.

— Som värd för OS har Kina velat visa en välputsad fasad, men Nils riktar strålkastarljuset mot bristen på mänskliga rättigheter. Det här sänder ett tydligt budskap till Kina om att förföljelse av fredliga kritiker inte accepteras av omvärlden, säger Maja Åberg, policyrådgivare och sakkunnig på Kina på Amnesty Sverige.

— Amnesty uppmanar nu både Sveriges regering och andra länder att följa Nils van der Poels exempel genom att intensifiera sina ansträngningar för frigivningen av Gui Minhai och öka pressen på Kina att stänga lägren i Xinjiang, frige de som fängslats för att ha använt sin yttrandefrihet och avskaffa dödsstraffet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV