Radar

Så mycket jobbar kvinnor gratis varje dag

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är fortfarande stora i många kommuner.

Från klockan kvart över fyra arbetar kvinnor i många kommuner gratis varje arbetsdag, medan män får betalt fram till klockan 17. Den här veckan uppmärksammar Sveriges kvinnolobby att kvinnor fortfarande har lägre lön än män.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar, men den är fortfarande nästan tio procent enligt statistik från ett antal kommuner där löneskillnader mellan män och kvinnor går att se.

16.13-rörelsen kallas så eftersom det är fram till dess kvinnor får betalt på en arbetsdag i 100 utvalda kommuner, medan män får betalt fram till klockan 17. Löneskillnaderna varierar över landet, enligt kartläggningen.

Den minsta skillnaden finns enligt den beräkningen i Kristianstads kommun, där den är 5,1 procent, eller 24 minuter av en arbetsdag.

Störst är skillnaden i Båstad, där den än hela 19,4 procent, motsvarande drygt en och en halv timme varje arbetsdag.

-Det är orättvist och ohållbart att kvinnor fortsätter att få lägre lön än män för lika och likvärdigt arbete. Nu krävs politiska åtgärder och jämställda kollektivavtal som ger kvinnor löner som går att leva på och som sluter lönegapet för gott, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Konkret har de flera krav: Kvinnor ska ha samma möjligheter till heltidsanställning och en trygg anställningsform som män; strukturella löneskillnader måste synliggöras och åtgärdas; föräldraförsäkringen behöver göras mer jämställd; löner ska kartläggas och om det inte görs måste det följas av sanktioner.

Att löneskillnaden ändå minskat sedan mätningarna började 2012 anser Sveriges kvinnolobby bero på att kvinnor utbildar sig mer än män. 
Bakom Lön hela dagen finns fackförbund, kvinnoförbund och kvinnoorganisationer, bland annat Akademikerförbundet SSR, Centerkvinnorna, Fackförbundet ST, Feministiskt Initiativ, Fredrika Bremer Förbundet, Internationella Kvinnoförbundet, Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté, S-kvinnor och Sveriges Makalösa Föräldrar.

Uppgifterna är framtagna av Statistiska centralbyrån, och kommuner ”där löneskillnaden mellan kvinnor och män är signifikant” är med i beräkningen.