Radar

Tanzanias regering vill fördriva ursprungsbefolkning

Foto: Massajer är en delvis nomadisk ursprungsbefolkning vid gränsen mellan norra Tanzania och Kenya.

Efter öppna hot från Tanzanias regering befarar Massajledare att över 70 000 ursprungsinvånare och 200 000 boskapsdjur när som helst kan fördrivas från sina marker. Istället ska området användas till turism och trofejakt.

Vid flera tillfällen har Tanzanias ledare försökt fördriva Massajerna, landets ursprungsbefolkning. Samia Suluhu Hassan, Tanzanias nuvarande president, har planer på att ta deras landsområde i anspråk för bland annat turism och trofejakt. Detta enligt organisationen Avaaz som arbetar globalt med att lyfta miljö- och rättvisefrågor.

Människorättsorganisationerna IPRI och IWGIA redovisar i en ny rapport att över 70 000 människor i området Loliondo i Tanzania riskerar att vräkas från sina hem. Detta trots löften 2014 om att aldrig tvinga bort dem av landets dåvarande president.

Bild: Tanzania's President Samia Suluhu vid Elysee Palace inför ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris, Monday, Feb
Bild: Tanzania's President Samia Suluhu vid Elysee Palace inför ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris, Monday, Feb. 14, 2022. Foto: AP Photo/Michel Euler.

“Tuffa beslut” från regeringen

Den 11 januari 2022 sammankallades ledarna av massajsamhället i Loliondo till ett möte med regeringens regionala kommissionär John Mongella. Enligt honom planerar regeringen nu att ta “tuffa beslut” och kan när som helst under året komma att avlägsna massajfolket från sina marker.

– Även om detta kommer att vara smärtsamt för massajerna, citerades John Mongella i rapporten. 
Området är 1500 kvadratkilometer stort och ligger öster om Serengetis Nationalpark. Här lever idag drygt 200 000 boskapsdjur som spelar en stor roll för Massajernas samhälle och kultur.

Men massajledarna vägrade att skriva på deltagarlistan då de befarade att underskrifterna kan komma att användas som samtycke till regeringens planer. Det vägrade också att besöka den omtvistade marken tillsammans med regionkommissionärens följe.

Bild: En leopard vilar i Serengetis Nationalpark, väster om Arusha i norra Tanzania
Bild: En leopard vilar i Serengetis Nationalpark, väster om Arusha i norra Tanzania. Parken, som är den äldsta och mest populära i landet, är känd för sin årliga migration av miljontals gnuer, zebror och gaseller. Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy.

Många försök till fördrivning

Den planerade tvångsförflyttningen är en fortsättning i en lång rad utdragna försök att rensa området för uthyrning till viltjaktsföretaget Otterlo Business Corporation (OBC) – som ägs av Dubais kungafamilj.

Enligt rapporten har massajernas nomadiska boskapsskötsel i området erkänts juridiskt.

“Alla försök till att vräka dem är olagliga, orättvisa och diskriminerande enligt nationell lagstiftning och de internationella skyldigheterna för mänskliga rättigheter och åtaganden från regeringen av Tanzania. Dessutom har massajerna hållbart skött sitt landskap vilket resulterat i rik biologisk mångfald – något som riskeras i samband med den planerade fördrivningen.”