Radar

Fackordförande tror inte på tillträdesförbud till biblioteken

En misshandel av en bibliotekarie i Göteborg är den senaste händelsen, men situationen med oroligheter på landet bibliotek har blivit värre de senaste åren.

Bråk och oroligheter blir allt vanligare på bibliotek. Under pandemin fick branschen ett andrum, men när samhället nu åter öppnar oroas facket för att det ska bli värre igen.

När en bibliotekarie i Göteborg i tisdags skulle stänga för kvällen ville ett gäng ungdomar inte lämna lokalen. I stället misshandlade de bibliotekarien.
Stök och oroligheter på bibliotek har varit ett problem i hela landet under flera års tid. Anna Troberg, ordförande för fackförbundet DIK som organiserar bibliotekarier, säger att det är ”fruktansvärt”.

– Det har bara blivit värre och värre. Under pandemin har vi sett en liten minskning, men vi tror tyvärr att det är en tillfällighet och att kurvan kommer att fortsätta när livet nu återgår till det normala.

Ses som ett samhällsproblem

Anna Troberg betonar att det handlar om ett samhällsproblem. Bibliotek är en av få platser där alla är välkomna utan att betala inträde – och de blir därför ett slags temperaturmätare på hur samhället i stort mår.

"Man diskuterar ofta det här som att man inte vet vad som skulle kunna lösa det, men vi har en god idé om vad som funkar
"Man diskuterar ofta det här som att man inte vet vad som skulle kunna lösa det, men vi har en god idé om vad som funkar. Men det görs inte", säger Anna Troberg, ordförande för DIK. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon efterlyser ett tydligare arbete med arbetsmiljön från arbetsgivarna, till exempel att bibliotekarier inte ska behöva jobba ensamma eller att de ska få stöd av väktare, men också fler åtgärder från politikerna.

Regeringen har föreslagit att det ska vara möjligt porta personer som bråkar och stör. Ett liknande tillträdesförbud finns redan för butiker, men Anna Troberg tror inte att det är rätt väg att gå för bibliotek.

– Det finns nog extrema fall där det skulle hjälpa, men vi vet att de allra flesta problematiska situationer som uppstår på biblioteken inte är av en sådan dignitet eller så återkommande att det skulle komma på fråga för ett tillträdesförbud, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV