Radar

Nätverk ska ge jobb åt fler

Utrikes födda kvinnor kan dra nytta av mentorer för att börja studera eller arbeta.

Utrikes födda kvinnor får hjälp av Nya kompisbyrån med att skaffa sig nätverk och arbete i Sverige.

I Stockholm, Uppsala, Göteborg och Sundsvall har hittills 26 kvinnor, som stått långt från arbetsmarknaden, kommit närmare arbete och studier genom projektet Klara, färdiga kvinna.

Projektet genomförs genom jobbträffar på Folkuniversitetet och genom att kvinnor får mentorer, som som kan bidra med sina erfarenheter av studier och arbete i Sverige.

Anna Makarova i Göteborg är en av kvinnorna som deltagit.
– Jag har en utbildning inom rättsvetenskap sedan tidigare. Tack vare uppdaterat CV och nya kontakter har jag fått jobb på lärarpoolen på en grundskola. Jag har många planer inför framtiden, bland annat att skaffa lärarlegitimation, säger hon i ett pressmeddelande.

Som mentor har Anna Makarova haft juristen Patricia Ekenberg.

– Vi har setts nästan en gång i veckan. Det känns bra att kunna dela med sig av sina erfarenheter eftersom det är svårt att hitta nytt jobb. Samtidigt är det kul att höra om hur andra länder skiljer sig från Sverige och man får dessutom en vän på köpet.

Klara, färdiga kvinna har genomförts i tre perioder hittills, och i vår ska en fjärde period genomföras. Nu letar man efter fler mentorer och “jobbkompisar”, som på olika sätt träffar och samtalar med utrikesfödda kvinnor för att ge dem större nätverk och ingångar till studier och arbete.
Som jobbkompis är åtagandet mindre, medan man som mentor träffas en längre period, minst en gång i månaden under ett halvår.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV